LUMC opent AI-lab

LUMC opent AI-lab
  • 17 februari 2020
  • Redactie

Het Leids Universitair Medisch Centrum opende afgelopen donderdag het Clinical Artificial Intelligence and Research Lab (CAIRELab). Alle AI-werkstromen worden samengebracht in het nieuwe expertisecentrum, met als uitgangspunt om de ontwikkeling en het onderzoek naar kunstmatige intelligentie in de zorg te versnellen.

Het LUMC voorspelt dat het CAIRELab een makkelijkere kennisbundeling mogelijk maakt, waardoor ideeën op het gebied van AI straks sneller kunnen worden uitgevoerd. ‘We geloven dat we door de toepassing van kunstmatige intelligentie de gezondheidszorg kunnen verbeteren’, aldus Mark van Buchem, bestuurder van het CAIRELab en afdelingshoofd Radiologie bij het LUMC. ‘Er kunnen betere diagnoses gesteld worden en behandelingen kunnen meer op de individuele patiënt worden afgestemd. Het is wel zaak om de veronderstelde effecten van kunstmatige intelligentie te meten, om de meerwaarde ervan voor de patiënt en maatschappij vast te kunnen stellen.’

Spraakherkenning in de spreekkamer is één van de projecten die onder het nieuwe AI-lab van de Leidse zorginstelling valt. Gesprekken tussen arts en patiënt worden hierbij opgenomen en gekopieerd, waarna kunstmatige intelligentie een samenvatting voorstelt. Doordat de arts tijdens het patiëntgesprek niet meer mee hoeft te schrijven, kan hij de aandacht volledig op de patiënt richten.

Lees ook:

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link