Nederlanders leggen digivaardige lat hoog

Nederlanders leggen digivaardige lat hoog
  • 18 februari 2020
  • Redactie

In Europa beschikt Nederland over het grootst aantal inwoners dat vaardig is met het gebruik van internet, computers en software. Dat blijkt uit actueel onderzoek van het CBS en andere EU-lidstaten. De helft van de 16- tot 75-jarige Nederlanders die hieraan deelnamen, had in 2019 meer dan basisvaardigheden op digitaal gebied. Ter vergelijking: in Europa ligt dit percentage gemiddeld op 33%.

Ook de inwoners van Finland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk doen qua digivaardigheid goed mee met ons land, terwijl Roemenen en Bulgaren de spreekwoordelijke rode lantaarn dragen in deze lijst.


Digitale check
Digitale vaardigheden worden bepaald aan de hand van resultaten op vier deelgebieden: informatie, communicatie, computers/online diensten en software. Op het deelgebied ‘informatie’ was het aandeel Nederlanders met meer dan basis digitale vaardigheden afgelopen jaar groter (89%) dan op de andere deelgebieden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het opzoeken van informatie via internet, maar ook om bestanden verplaatsen en foto’s opslaan in de cloud. Het EU-gemiddelde was hier 71%.

Ook op het deelgebied ‘communicatie’ (zoals e-mailen, bellen via internet en sociale netwerken gebruiken) en ‘computers/online diensten’ (bijvoorbeeld online winkelen, apps installeren en een cursus volgen via internet) had respectievelijk 83% en 81% van de Nederlanders vaardigheden die het basisniveau ontstijgen. Het EU-gemiddelde was 67% voor ‘communicatie’ en 59% voor ‘computers/online diensten’.

Voor veel Nederlanders en andere Europeanen is ‘software’ een wat lastiger deelgebied. Te denken valt aan het gebruik van kantoorsoftware, zoals programma’s voor tekstverwerking en spreadsheets. Ook zelf computerprogramma’s schrijven in een programmeertaal behoort tot dit deelgebied. Op dit terrein beschikte 55% van de Nederlanders over meer dan basisvaardigheden. Het EU-gemiddelde was 41%.

comments powered by Disqus