Gartner: coronacrisis wakkert AI-doorbraak aan

Gartner: coronacrisis wakkert AI-doorbraak aan
  • 24 juni 2020
  • Redactie

Driekwart van de ondernemingen zal in 2024 kunstmatige intelligentie volledig gaan inzetten. Tijdens de coronacrisis bewezen AI-vormen zoals machine learning en natural language processing hun waarde. Door de verwachte economische krimp zetten veel organisaties vol in op automatisering.

In het ‘Data and Analytics Technology Trends for 2020’-rapport dat deze week werd vrijgegeven, voorspelt Gartner een explosieve groei in het gebruik van kunstmatige intelligentie. De technologische stroomversnelling vindt zijn oorsprong in de pandemie. Volgens Gartner zorgde de wereldwijde coronacrisis voor een enorme behoefte aan nauwkeurige en snelle inzichten over organisatiestructuren, om deze door alle veranderingen realtime te kunnen aanpassen. Wendbaarheid werd booming. Organisaties wilden zo snel mogelijk profiteren van de voordelen van technologische investeringen.

Automatiseringswens
Meer dan ooit hebben wereldwijde beslissers gas gegeven op de implementatie van technologieën die snel waarde kunnen opleveren. Inspanningen op het gebied van digitale transformatie werden ineens prioriteit. Binnen enkele weken werden AI-projecten bij 71% van de organisaties werkelijkheid. Door de economische krimp en de angst voor faillissement, ontstond er binnen de kortste keren bij veel bedrijven de wens om chatbots in te zetten en klantcontact (deels) te automatiseren.

Vervijfvoudiging
De implementatie van kunstmatige intelligentie zal tegen 2024 voor 75% van de organisaties van de proeffase naar de operationalisering gaan. Daarbij voorspelt Gartner een groei van 500% in de acceptatie van klanten en consumenten van AI-toepassingen in 2024. Juist door de wereldwijde verwachte economische krimp, kozen de afgelopen maanden al veel bedrijven voor de inzet van technologische oplossingen.

Lees ook Gartner’s postcorona-prognose op het gebied van employee experience.

comments powered by Disqus