Verdubbeling cybercriminaliteit

Verdubbeling cybercriminaliteit
  • 09 februari 2021
  • Redactie

Het aantal misdaden gepleegd met of gericht op ict is het afgelopen jaar verdubbeld ten opzichte van 2019. In 2020 werden er 10.714 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Vergeleken met 2019 is er hierdoor sprake van een toename van 127,2% - een ruime verdubbeling

Sinds de jaarlijkse registratie van cybercrime (in 2012) is dit het hoogste aantal tot nu toe. Het is tevens de sterkste stijging (ten opzichte van het jaar ervoor) die tot nu toe werd geregistreerd. Dat blijkt uit een analyse van IT-dienstverlener Competa IT, op basis van de meest recente data van de Politie.

Bescherming
Online privacy en veiligheid valt niet te garanderen en om deze reden is het probleem lastig aan te pakken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Nationaal Cyber Security Centrum en verschillende andere organisaties, platformen en websites organiseren en presenteren regelmatig campagnes en voorlichtingsmateriaal.

Ook Competa IT roept consumenten op, zich goed (of beter) te beschermen tegen internetcriminaliteit. ‘Het sterk(er) maken van wachtwoorden is bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp, maar ook gebruik van software-oplossingen, het maken van back-ups en het opkrikken van de algemene digitale kennis kunnen effectief helpen bij digitale weerbaarheid’, aldus Andy Haxby - Directeur van Competa IT.

Lees ook: Consument krijgt betere online bescherming

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link