Optimel wil klant helpen met gebalanceerd leven

Optimel wil klant helpen met gebalanceerd leven
  • 14 januari 2022
  • Peter van Woensel Kooy

Sinds het uitbreken van de coronapandemie geeft bijna de helft van Nederland aan het lastig te vinden om gezond en gebalanceerd te leven*. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van Optimel. Vooral jongeren in de leeftijd 18 tot en met 24 jaar vinden hun leven gemiddeld genomen een stuk minder goed gebalanceerd ten opzichte van de periode voor de pandemie. Optimel schiet te hulp.

40% van alle vrouwen onder de 40 geeft aan dat hun mentale gezondheid (veel) minder goed is geworden. Met een online buddy wil Optimel Nederlanders op weg helpen naar een gebalanceerder leven. 

In het onderzoek van Kantar werd aan Nederlanders gevraagd hoe gebalanceerd zij hun leven op dit moment vinden en wat de pandemie daaraan heeft veranderd. Gemiddeld genomen geven Nederlanders de balans in hun leven het rapportcijfer 7,1. Ruim een kwart van de Nederlanders geeft zichzelf een 6 of lager als het gaat om hun balans. Bij tweederde van deze groep heeft de pandemie hun situatie nog verder verslechterd.

Aanpakken en volhouden
Optimel wil Nederlanders helpen hun gezondere levensstijl aan te pakken én vol te houden. In de periode rond Blue Monday (17 januari) - de dag dat goede voornemens het meest worden losgelaten - gaat Optimel gedurende 21 dagen samen met experts op zoek naar meer balans. Max, een online buddy, neemt mensen via Whatsapp mee in haar zoektocht naar balans en deelt tips and tricks over het volhouden van nieuwe routines en een gezonde levensstijl. Max zet de kennis en inzichten van deskundigen in, zoals een diëtist, sportpsycholoog, gedragswetenschapper en stressexpert, om mensen te helpen gebalanceerder te leven.

Goede voornemens
78% van de Nederlanders wil gaan werken aan een gebalanceerder leven en van de minder gebalanceerde Nederlander is dat zelfs 91%. Ze zijn met name van plan de hoeveelheid beweging, slaap en gezond eten en drinken aan te passen. Ook willen ze in het nieuwe jaar een betere verhouding vinden tussen ontspanning en stress. Bijna de helft van de Nederlanders die nog nooit eerder een coach hebben gebruikt, zou deze willen inschakelen om doelen te behalen. De meeste behoefte is er aan een personal trainer, psycholoog, diëtist en carrièrecoach. Ruim een derde van de vrouwen die op dit moment minder gebalanceerd is, gaf aan de persoonlijke begeleiding van een expert nodig te hebben om haar levensstijl aan te pakken.

Gezonde levensstijl en sociale activiteiten
Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders heeft moeite heeft met voldoende bewegen, het hebben van de juiste mix tussen ontspanning en inspanning, en een goede mentale gezondheid. Ook het vinden van een goede work-life balance, een gezond gewicht en structuur is voor velen een uitdaging geworden. 

- Het overgrote deel van de vrouwen ervaart een achteruitgang op haar sociale leven (77%), wat voor 59% van de mannen geldt.
- De helft van de jongeren (18-24 jaar) is (veel) minder gaan bewegen. 
- 40% van de vrouwen onder de 40 jaar geeft aan dat hun mentale gezondheid sinds de pandemie slechter is geworden. Bij mannen mannen is dit 28%.

Sportpsycholoog Yara van Gendt: 'Voor een gebalanceerd gevoel is structuur in je sociale leven, sport, voeding en werk/privé erg waardevol. Een kwart van de Nederlanders is de regelmaat verloren door de pandemie en moet proberen deze opnieuw te vinden in het nieuwe jaar. Voor een goede start helpt het om concrete doelen te stellen, het liefst kleine en haalbare doelen. Belangrijk is ook om jezelf de vraag te stellen waarom je deze doelen wilt behalen en na te gaan welke stappen daar vandaag dan bij horen.'
(PvWK, beeld: Pexels)

Aanmelden bij Max kan tot en met maart '22 via: www.optimel.nl/volhoudenmetmax. Het onderzoeksrapport is bij Kantar verkrijgbaar.

* Optimel: 'De definitie van een gebalanceerd leven is voor ieder individu anders. In het onderzoek van Kantar gaven de respondenten aan dat dit bestond uit sociale activiteiten hebben, een goede balans tussen ontspanning en inspanning, voldoende bewegen, een gezonde psyche/mentale gezondheid, een goede work-life balance, een gezond gewicht, structuur in het leven, herstellen van een ziekte/aandoening, voldoende slapen, gezond eten en drinken, niet roken, maaltijden op vaste tijdstippen nuttigen, minder of geen alcohol drinken en voldoende groenten en fruit eten.'

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link