Bedrijven hebben moeite met eisen van nieuwe generatie

Bedrijven hebben moeite met eisen van nieuwe generatie
  • 25 november 2022
  • Ryan Baij

De nieuwste generaties op de arbeidsmarkt hebben zo hun eigen verwachtingen van banen en werkgevers. Hybride werken en flexibiliteit zijn belangrijkere factoren dan salaris bij het kiezen van een baan.

Die voorkeur is 10% hoger bij de jongere Gen Z-deelnemers, wat de verschuiving van salaris naar vrijheid voor deze generatie versterkt. Een weinig betrokken werkgever, slecht management en weinig aandacht voor loopbaanontwikkeling zijn naast de wens om te reizen belangrijke redenen voor Gen Z en Gen Y om hun baan op te zeggen. Micromanagement, strakke werktijden en slechte communicatie waren de belangrijkste punten van kritiek op leidinggevenden.  

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van London School of Economics en Freshworks.

Betrokkenheid
De jongste generaties willen werken met gebruiksvriendelijke technologie voor optimale communicatie en samenwerking. Hun perfecte werkplektechnologie bestaat dan ook uit een laptop in combinatie met opties voor social media, instant messaging en samenwerkingsapps, zoals Slack, Teams of Zoom. Chatbots en AI-mogelijkheden werden ook genoemd als manieren om de betrokkenheid van werknemers te verbeteren, alsook het aanbieden van meer selfservice-opties voor het uitvoeren van eenvoudige taken. Gen Z en Gen Y gaven aan dat ze alle mogelijke kanalen inzetten om antwoord te krijgen op hun vragen, met de nadruk op real-time messaging. Deze nieuwe generatie verwacht dus directe hulp en real-time antwoorden.  

Generatie-expert Wijnand de Jong, zegt hierover: 'Organisaties zien dat er iets moet veranderen om Gen Z aan boord te brengen, én te houden. Jonge talenten willen graag ervaren dat een nieuwe baan een vrijwel perfecte match is met wie zij zelf zijn. En ze willen zo snel mogelijk meepraten en meedoen. Op hun eigen manier, waarbij hun eigen authenticiteit en hun eigen persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Als een organisatie daar geen rekening mee houdt, komt die op een jong talent binnen no-time heel verouderd over. En dan staan ze ook meteen met één been buiten en hoppen naar een ander bedrijf om daar meer kansen te krijgen, en die te kunnen pakken.'

comments powered by Disqus