Waardering voor treinstations blijft stijgen

Waardering voor treinstations blijft stijgen
  • 3 februari 2023
  • Ryan Baij

Voor het zevende jaar op rij stijgt de waardering van de reiziger voor treinstations. Dat blijkt uit de stationsbelevingsmonitor 2022, in opdract van NS en ProRail.

Het meest gewaardeerde station door de treinreiziger is Klimmen-Ransdaal (8,3). De bezoekers waarderen de ligging in het heuvelachtige landschap. Dat locatie belangrijk is blijkt wel uit dat de nummer twee en drie aan dezelfde spoorlijn liggen (Schin op Geul, 8,2 en Valkenburg, 8,1).

'Dat de waardering voor stations al zeven jaar stijgt, laat zien dat we goed aansluiten op de wensen van onze reizigers. Stations zijn al lang niet meer alleen de plek waarop je op de trein wacht. Ze zijn een verlengstuk van de stad en omgeving geworden, van waaruit je je reis kunt voorzetten met een deelfiets, -ebike, -scooter of -auto. Je kunt er lekker eten, elkaar ontmoeten of nog snel even een boodschap doen', aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS.

Grote steden
Van de grote steden (en grote stations) is Rotterdam Centraal de populairste met een zesde plek (8). Het wordt gezien als fijn, helder en overzichtelijk station, waardoor er een veilige beleving is. Driebergen-Zeist is de laatste jaren van lelijke eendje (5,2) helemaal opgebloeid tot hoogvlieger (7,8). Reizigers voelen zich prettig bij het verbouwde, meer op natuurgerichte platform, in tegenstelling tot de bouwput waarin het station verkeerde. De enige onvoldoende is overigens voor Laag Zwaluwe (5,2).

comments powered by Disqus