AI kan wereldwijd 300 miljoen banen vervangen

AI kan wereldwijd 300 miljoen banen vervangen
  • 29 maart 2023
  • Kel Koenen

Kunstmatige intelligentie (AI) zou in potentie het equivalent van 300 miljoen voltijdbanen kunnen vervangen, stelt een rapport van investeringsbank Goldman Sachs. Daarnaast kan het ook nieuwe banen creëren en een productiviteitsexplosie veroorzaken.

Uiteindelijk kan AI jaarlijks de waarde van wereldwijd geproduceerde goederen en diensten met 7% vergroten. Generatieve AI, die inhoud kan creëren die niet te onderscheiden is van menselijk werk, is een grote vooruitgang, aldus het rapport. Maar de impact ervan in verschillende sectoren zal variëren: 46% van de taken in administratieve en 44% in juridische beroepen kan worden geautomatiseerd, maar slechts 6% in de bouw en 4% in onderhoud.

Volgens onderzoek dat in het rapport wordt aangehaald, hebben technologische veranderingen sinds de jaren tachtig meer banen doen verdwijnen dan er zijn gecreëerd en als generatieve AI dezelfde trend vertoont als eerdere ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie, concludeert het rapport, zal dit op korte termijn de werkgelegenheid verminderen.

De impact van AI op de lange termijn is hoogst onzeker, zegt Torsten Bell van de Resolution Foundation tegen BBC News. ‘Alle harde voorspellingen moeten dus met een zeer grote korrel zout worden genomen. We weten namelijk nog helemaal niet hoe de technologie zal evolueren of op welke manier bedrijven het gaan integreren in hun manier van werken. Dat wil niet zeggen dat AI onze manier van werken niet gaat verstoren, maar moeten het vooral in ons voordeel sturen.’

comments powered by Disqus