Nederlander is discussie rondom duurzaamheid zat

Nederlander is discussie rondom duurzaamheid zat
  • 14 september 2023
  • Redactie

Twee op de vijf Nederlanders (38%) is de discussie rondom energiebesparing en duurzaamheid zat. Dit blijkt uit onderzoek van het initiatief ‘met LED kan het’ onder ruim 1.000 Nederlanders.

Driekwart van de Nederlanders (76%) krijgt namelijk een goed gevoel als hij energiezuinig bezig is. Denk aan een minuut korter douchen, de thermostaat een graad lager zetten of lampen uitdoen in een ruimte waar niemand aanwezig is. Dit goede gevoel blijkt met name voor het privéleven van de Nederlanders te gelden. Zo vindt meer dan de helft (56%) energiebesparing belangrijker voor zijn privéleven dan op zakelijk gebied. 38 procent interesseert het dan ook niet hoe lang het bedrijf waar hij voor werkt erover doet om energiebesparende investeringen terug te verdienen.

Overweging
Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Denk aan zonnepanelen, elektrisch rijden en verbeterde isolatie. Maar ook op het gebied van verlichting valt winst te behalen. Dit wordt echter nog lang niet altijd in overweging genomen. Dit komt onder andere doordat men LED-verlichting niet mooi vindt en het daardoor niet in huis wil hebben (26%). Ook vindt een kleine groep Nederlanders het te duur om aan te schaffen (16%) of vindt overstappen op LED-verlichting weggegooid geld (4%). Dat kunnen ook redenen zijn waarom twee op de drie Nederlanders hun verlichting pas vervangen als de oude kapot gaat.

Zorgen
Anne-Jaap Deinum, directeur bij Fedet, initiator van 'met LED kan het', licht het onderzoek toe. 'We hebben met z’n allen nog een lange weg te gaan om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat 38 procent van de Nederlanders nu al aangeeft de discussie rondom energiebesparing en duurzaamheid zat te zijn, baart me dan ook grote zorgen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de aarde leefbaar blijft voor volgende generaties en dat kan al op een aantal simpele manieren. Zo kun je in de zomer beter gebruikmaken van een ventilator dan van een airco, is het verstandiger om te wassen op lagere temperaturen en kun je de verlichting in je huis of op de werkvloer aanpassen op het seizoen.'

comments powered by Disqus