Meerderheid bedrijven maakt zich zorgen over delen van data met derden

Meerderheid bedrijven maakt zich zorgen over delen van data met derden
  • 3 november 2023
  • Kel Koenen

Uit onderzoek van Cloudera blijkt dat ruim de helft van de bedrijven in de VS (53%) generatieve AI-technologie gebruikt. Ruim acht op de tien beslissers maken zich wel zorgen over het delen van data met derden voor training of verfijning van de AI-modellen.

Daarbij verwijzen ze naar de perceptie van een wild west-achtige omgeving als het gaat om dataprivacy, -beveiliging en -compliance. Tevens zijn bijna alle respondenten (95%) van mening dat volledige controle over alle data tijdens AI-modeltraining de sleutel is tot vertrouwen in de AI-resultaten.

Verbetering van de klantcommunicatie met chatbots of andere tools (55%) en ondersteuning voor product- (44%) en conceptontwikkeling (44%) worden genoemd als de belangrijkste toepassingen en voordelen van generatieve AI. Ook genoemd wordt de ondersteuning voor data-analyse (34%), softwareontwikkeling (32%) of de automatisering van taken en processen (28%).

'Generatieve AI staat centraal in discussies in de bestuurskamer. Terwijl er al tientallen jaren aan analytische AI-producten wordt gewerkt, heeft ChatGPT de Gen AI-innovatie versneld en is de weg naar prestaties op menselijk niveau in elke sector korter geworden', zegt Abhas, Chief Strategy Officer bij Cloudera. 'Toch zijn er zorgen over vertrouwen, compliance, autorisatie en intellectueel eigendom. Organisaties zijn vooral bezorgd over de potentiële blootstelling van trainingsmodellen die gebruikmaken van openbaar beschikbare data en/of het ontvangen van foutieve reacties van AI-modellen die NIET zijn getraind in de relevante bedrijfscontext.'

comments powered by Disqus