Postbus 42 voor digitaal contact met overheid

Postbus 42 voor digitaal contact met overheid
  • 10 november 2023
  • Redactie

SWIS introduceert Postbus 42, een digitale vraagbaak met toegang tot alle overheidsinformatie vanaf één centraal punt. Het platform, geïnspireerd door de legendarische Postbus 51, maakt een einde aan het eindeloos zoeken naar overheidsinformatie.

Met de nieuwste AI-technologieën kan Postbus 42 complexe vragen begrijpen, verbanden leggen en direct relevante antwoorden bieden. De introductie van Postbus 42 komt als antwoord op de groeiende behoefte van burgers om overheidsinformatie gemakkelijk en snel te kunnen vinden.

Het digitale loket maakt gebruik van geavanceerde zoektechnieken met kunstmatige intelligentie, die niet alleen vragen 'begrijpt', maar ook in staat is om ze te vereenvoudigen of samen te vatten. Dit draagt bij aan een betere en meer persoonlijke dienstverlening van de overheid en biedt een vooruitblik op de toekomst van digitale communicatie.

Betrouwbaarheid staat centraal bij Postbus 42. Alle antwoorden zijn gebaseerd op informatie van Rijksoverheid.nl, waarbij de bronnen van de informatie duidelijk worden vermeld. Dit zorgt voor transparantie en stelt gebruikers in staat om de herkomst van de informatie te verifiëren, een stap verder dan de huidige mogelijkheden van veelgebruikte AI-toepassingen zoals ChatGPT.

Hoewel Postbus 42 voornamelijk is gebouwd op Open Source software, is er nog enige afhankelijkheid van ChatGPT voor het formuleren van antwoorden. De ambitie is echter om onafhankelijk te worden van dergelijke platforms, waarbij de Nederlandse overheid zich inzet voor de ontwikkeling van een veilig, Nederlands AI-alternatief. Dit past binnen een visie van een internet gedomineerd door diverse, lokale AI-systemen in plaats van enkele grote spelers.

Postbus 42 staat symbool voor een nieuwe era in overheidscommunicatie, waarbij technologie en transparantie hand in hand gaan om de burger beter te bedienen. Het project benadrukt Nederlands commitment aan innovatie en toegankelijke overheidsdiensten. Digitaal bureau SWIS ontwikkelt websites en applicaties die organisaties ondersteunen bij de digitale evolutie.

comments powered by Disqus