Zet jezelf op de eerste plaats als het gaat om pensioenopbouw
Van een bedrijf waarmee je zaken doet, verwacht je dat jij als klant op de eerste plaats staat. Immers, het bedrijf bestaat bij de gratie van de klanten. Maar je moet natuurlijk wel eerst klant worden om te kunnen profiteren van de dienstverlening van een bedrijf. Dat klinkt als een open deur, maar als we het hebben over een goede pensioenvoorziening, gaat het nogal eens mis. Zet jezelf ook daarbij altijd op de eerste plaats, door tijdig in actie te komen!
Een zorgeloze oude dag
Het opbouwen van een goed pensioen is heel belangrijk. Voor veel mensen lijkt het nog zo ver weg, met als gevolg dat ze er niet of nauwelijks over nadenken. Ze laten het een beetje op hun beloop, om er vervolgens na jaren achter te komen dat ze beter wat eerder aan de bel hadden kunnen trekken. De adviseurs met betrekking tot het regelen van een pensioen bij Evi van Lanschot komen het in de dagelijkse praktijk regelmatig tegen. Als je wacht tot je de vijftig al gepasseerd bent, heb je nog maar een jaar of vijftien te gaan voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. In die vijftien jaar kun je veel minder vermogen opbouwen dan wanneer je twintig jaar eerder zou zijn begonnen. Het gevolg is dat je te maken krijgt met veel hogere maandlasten om het allemaal nog een beetje op tijd te kunnen rechttrekken en een zorgeloze oude dag te garanderen.
Hoeveel geld heb je nodig?
In feite bepaal je helemaal zelf over hoeveel geld je uiteindelijk wilt kunnen beschikken. Vanuit de overheid krijg je een basisuitkering op basis van de Algemene Ouderdomswet (AOW). De hoogte van dat bedrag is echter slechts een afgeleide van het minimumloon. Daar komt dan het pensioen bij dat je zelf opgebouwd hebt via je werkgever. Meestal blijft er dan nog een verschil ten opzichte van het maandinkomen dat je in de loop der jaren hebt gehad. Dit zou betekenen dat je er na het stoppen met werken op achteruit gaat. Je voorkomt dit door een extra bedrag te sparen. Vroeg hiermee beginnen heeft als voordeel dat je ook grotere risico’s kunt nemen qua beleggingen, terwijl je in de latere jaren dat risico steeds verder kunt verkleinen. Het effect zal zijn dat je uiteindelijk met een gegarandeerd eindkapitaal op weg kunt naar de laatste jaren van je leven.
Dit artikel verschijnt op initiatief van Lequal
Afbeelding: 123RF