Jarig nijntje museum meest kindvriendelijke cultuurorganisatie

Jarig nijntje museum meest kindvriendelijke cultuurorganisatie
 • 21 juni 2024
 • Kel Koenen

Musea bieden veruit het meest kindvriendelijke cultuurprogramma aan. Het vorig jaar heropende nijntje museum in Utrecht prijkt bovenaan de ranglijst, blijkt uit het Cultuursector Merkenonderzoek 2024 van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Het jaarlijkse onderzoek dat al bijna 20 jaar bestaat met ruim 140.000 respondenten, laat zien dat de gehele top 10 uit louter musea bestaat. Opvallend is dat bioscopen en podia voor een cultuurbezoek met kinderen niet top of mind zijn. Pas op de dertiende plaats komt het eerste niet-museum; bioscoopketen Vue.

Een jaar na de opening van het vergrote museumgebouw scoort het nijntje museum in Utrecht niet alleen het best op kindvriendelijkheid. Van alle cultuurorganisaties krijgt het ook het hoogste rapportcijfer voor de leukste, ontspannendste programmering. Terwijl kindvriendelijkheid wijdverspreid is bij musea, is ontspanning een minder sterke eigenschap van de sector. Alleen het Spoorwegmuseum en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem scoren op deze imagofactor ook een top 10 positie.

Vooral podia en culturele evenementen kunnen zich kindvriendelijker profileren. Positieve uitzondering onder de evenementen is Open Monumentendag, dat nog net in de top 20 staat. MartiniPlaza, het Circustheater in Scheveningen en de Leeuwarder Stadsschouwburg Harmonie hebben onder de podia het vriendelijkste imago voor kinderen, maar komen op de ranglijst niet verder dan respectievelijk de 28e, 35e en 45e plaats.

Top 20 kindvriendelijkste cultuurinstellingen

 1. nijntje museum
 2. NEMO Science Museum
 3. Spoorwegmuseum
 4. Museumpark Archeon
 5. Naturalis
 6. Nederlands Openluchtmuseum
 7. Hunebedcentrum
 8. Het Scheepvaartmuseum
 9. Luchtvaartmuseum Aviodrome
 10. CORPUS
 11. Zuiderzeemuseum
 12. Museon-Omniversum
 13. Vue
 14. Maritiem Museum
 15. Madame Tussauds Amsterdam
 16. Cinerama Filmtheater
 17. Pathé
 18. Open Monumentendag
 19. Jostiband
 20. Kasteel de Haar

'Met name bij theaters voelen mensen een flinke drempel om naar toe te gaan, nog meer nu bij velen bezuinigd moet worden na alle prijsstijgingen', licht merkadviseur Hendrik Beerda toe. 'Maar niet alleen is het belangrijk dat de entreeprijs voor hen acceptabel blijft, tegelijkertijd moeten Nederlandse theaters de programmering voor gezinnen met kinderen aantrekkelijker maken. Door zich kindvriendelijker op te stellen, kweken de theaters het publiek van de toekomst. Ook is de kans groter dat theaters de ouders later weer terugzien, nadat ze met hun kinderen op bezoek zijn geweest en de smaak te pakken hebben gekregen.’

comments powered by Disqus