Geef en beleef!

Geef en beleef!
  • 12 februari 2020
  • Niels Berndsen

Het nieuwe decennium begon voor mij op Mauritius, een schitterend eiland in de Indische oceaan. Tijd voor dat goede gesprek, mooie belevenissen en een goed voornemen. In deze column hoop ik je te overtuigen met mij mee te doen met dat ene simpele voornemen: geef en beleef!

Een geheel origineel voornemen is het niet. De baas van de Correspondent, Ernst-Jan Pfauth, schreef in december een column getiteld ‘Waarom je beter ervaringen cadeau kunt geven dan spullen’. Hij geeft sinds 2019 geen fysieke cadeaus meer, maar belevenissen. Wetenschappelijk onderbouwd: daar word je gelukkiger van.

Dit deed me terugdenken aan één van mijn beste herinneringen. Toen mijn vrouw en ik in 2010 trouwden, vroegen we aan alle bruiloftsgasten een belevenis cadeau. Bijna een jaar lang hadden we elk weekend feest: van kanoën tot klimmen, van Antwerpen tot Amsterdam, met vrienden of familie erop uit was het devies. Veel etentjes ook. Allemaal oneindig veel leuker dan een pannenset of nieuw servies! Of beter gezegd: waarom nieuw servies geven als je samen kunt koken? Waarom een fles wijn als je samen naar de kroeg kunt? In 2020 geef ik dus geen fysieke cadeaus meer, maar ga ik er met mijn naasten op uit. Leuk voor hen – en in alle eerlijkheid, ook voor mij :).

Er is ook een ander argument: dit voornemen is hartstikke hip. Marie Kondo roept al tijden op tot het wegdoen van die overdaad aan spullen in je huis, onderzoek van mijn werkgever Kantar wijst uit dat een forse meerderheid van millenials belevenissen prefereert boven materiële bezittingen en de klimaatcrisis vereist minderen, minderen en minderen. De redacteuren van dit blad snappen dit ook: in plaats van hun gebruikelijke fles wijn met Kerst ontving ik een uitnodiging voor een bloggersborrel binnenkort. Chapeau!

Nu snap ik dat er kritische Nederlanders onder de lezers zijn die zullen zeggen: is dat niet duur, of milieuonvriendelijk, al die belevenissen? Je moet er toch naartoe en de kosten van bijvoorbeeld uit eten gaan zijn een stuk hoger dan een boek cadeau doen. Kwestie van keuzes. We gaven een bevriend koppel laatst een etentje cadeau: bij hun thuis hebben we voor ze gekookt. Super en niet duur. Op de fiets kom je ook bij die borrel. En thuis zitten is zeker ook niet alles, kan ik na een vrij lang ziektebed vorig jaar bevestigen.

Tot slot het meest simpele argument waarom ik hoop dat je dit voornemen ten minste deels overneemt: je leest dit blad. Je bent dus een belevingsprofessional. Dat is ook mijn excuus (naast dat 10-jarig huwelijksjubileum) om komend jaar belevenissen te geven. Dus: tijd om de wereld een beetje mooier te maken voor je naasten. Geef en beleef. Ik wens je een topdecennium.

comments powered by Disqus