Kip of ei?

Kip of ei?
  • 17 juni 2024
  • Sannah de Brouwer

Waarom zou ik iets aan duurzaamheid doen als grote bedrijven of de regering veel grotere stappen kunnen zetten? De duurzaamheidstransitie is een schoolvoorbeeld van een kip of ei-verhaal.

Je zal misschien niet direct de volgende Elon Musk worden, maar ik geloof wel degelijk dat jij ook veel impact kan maken. In deze column deel ik een aantal zorgen en uitdagingen waar ik reeds tegenaan ben gelopen.

Maakt mijn kleine bijdrage echt een verschil?
Het antwoord op deze vraag is natuurlijk ‘ja’. Jij stemt niet alleen op politieke partijen als er verkiezingen zijn, maar ook met je portomonee. Dus als veel mensen minder vleesproducten gaan kopen verandert de vraag en dus het aanbod. Daarnaast heb jij een soort voorbeeldfunctie. Sinds ik vegetarisch en daarna vegan ben gaan eten heb ik het er bij veel maaltijden die ik eet over en eigenlijk doe ik het daarvoor, om vrienden en collega’s weer te inspireren. Ook mijn bruiloft komend weekend staat in het teken van duurzaamheid en gastgerichtheid 😉.

Waar begin ik?
Begin bij iets dat voor jou makkelijk is om in je leven te passen en wat je kan volhouden. Ik ben ooit vegetarisch gaan eten, maar niet gelijk 100% omdat ik dat niet vol zou houden. Wat mij enorm motiveerde, is om jezelf uitdagingen te geven. Zo heb ik een keer een maand geprobeerd plastic vrij te leven.

Op je werk, waar meer mensen zijn, kan je natuurlijk meer impact maken. Heb je bijvoorbeeld nu een leaseauto? Kijk of het mogelijk is om elektrisch te gaan rijden en ontdek dan ook gelijk waarom dit bij jullie niet sowieso al beleid is. Heb jij al eens met de duurzaamheidsmanager binnen jullie organisatie om tafel gezeten om te kijken wat jij in de CX kan doen om klanten toch duurzamere keuzes te laten maken?

Is duurzaam niet duur?
Je kan het zo duur maken als je wilt. Maar ja, voor sommige dingen is helaas de duurzaamste keuze nog steeds duurder. Denk aan treinkaartjes in plaats van vliegtickets. Maar bijvoorbeeld producten vers uit het seizoen van de lokale boer zijn dan weer vaak vergelijkbaar in prijs. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gratis dingen die je kan doen, zoals minder energie gebruiken voor het verwarmen van je huis, korter douchen en tegels uit je tuin halen.

Kost het niet heel veel tijd?
Ook dat heb je zelf in de hand. Die maand dat ik geen plastic kocht, kostte mij veel tijd om uit te zoeken wat ik dan moest eten, maar uiteindelijk went het ook weer en vind je je draai. Het is maar net hoe belangrijk je het maakt.

Misschien voelt het na het lezen van deze column nog steeds alsof het allemaal heel moeilijk is en geen impact maakt. Maar kijk naar mij; als ik het bijltje er al bij neer had gegooid had ik jullie nu niet geïnspireerd in deze column en mijn collega’s niet in hun lunchpauze. Je hebt wel degelijk impact.

Meer inspiratie? milieucentraal.nl

comments powered by Disqus