Think like Bill

Think like Bill
  • 17 september 2024
  • Friederike Niehoff

De zomervakantie zit er voor de meesten weer op. Mede door gebeurtenissen zoals het CrowdStrike-incident, de militaire escalatie in Oekraïne, een beurscrash en de Olympische Zomerspelen, was er dit jaar zeker geen sprake van komkommertijd.

De wereld blijft in beweging, en dat geldt ook voor ons kleine CX-universum. Informatie is 24/7 beschikbaar en afleiding ligt altijd op de loer. Hoe vind je dan nog voldoende focus en tijd om jezelf te ontwikkelen?

Iedereen heeft hier zo zijn eigen oplossingen voor. Of niet, maar dat is dan een gemiste kans. Mijn oplossing: Bill Gates. Of nouja, ik heb me in ieder geval door hem en zijn Think Weeks laten inspireren. In de documentaire ‘Inside Bill’s Brain’ komt dit concept uitgebreid aan bod. Een Think Week is een periode waarin je je volledig afschermt van werk, nieuws en sociale verplichtingen, bij voorkeur in een afgelegen huisje en sowieso alleen.

Deze weken zijn inmiddels ook mijn jaarlijkse traditie geworden. Ik trek me terug om ongestoord na te denken en te lezen. Ameland en Vlieland zijn mijn favoriete plekken, omdat je je door de korte boottocht echt in een andere wereld waant. Bill Gates leest tijdens zijn Think Weeks stapels boeken, technische documenten en rapporten, en reflecteert diep over complexe (wereld-)problemen en toekomstige innovaties. Ik heb zelf wat minder met technische documenten, maar stapels CX-boeken en de nieuwste onderzoeken gaan altijd mee!

Ik vind Think Weeks dus echt een absolute aanrader. De vier grootste voordelen die ik heb ervaren:

  1. Reflectie: Wanneer heb je nou in het dagelijks leven de kans om je volledig af te zonderen van afleidingen en je te concentreren op je langetermijndoelen? Bijna nooit. Juist door jezelf tijd te geven voor diepgaande reflectie, kun je nieuwe inzichten en creatieve ideeën ontwikkelen die anders misschien verloren zouden gaan in de dagelijkse hectiek.
  2. Kennisvergaring: Tijdens Think Weeks kun je je volledig richten op het lezen van boeken, luisteren naar podcasts, of het schrijven van nieuwe content. Alles wat relevant is voor je vakgebied. Heerlijk!
  3. Productiviteitsboost: Ik ervaar altijd een enorme toename in productiviteit. Door even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en te focussen op strategisch denken, kun je efficiëntere manieren vinden om uitdagingen aan te pakken en nieuwe ideeën uit te werken die je later kunt implementeren.
  4. Stressreductie: Last but not least bieden Think Weeks de mogelijkheid om mentale rust te vinden. Door jezelf tijd en ruimte te geven om in een rustige omgeving na te denken, kun je stress verminderen en je mentaal opladen. Daar worden we allemaal beter van.

Dus, waar wacht je nog op?

Friederike Niehoff

comments powered by Disqus