Zappos stapt over op zelfmanagement

Zappos stapt over op zelfmanagement
  • 30 april 2015
  • Redactie

Zappos gaat verder zonder managers. Wie zich niet kan vinden in de nieuwe zelfmanagementstrategie, krijgt minstens drie maandsalarissen mee bij het verlaten van het bedrijf. Dat blijkt uit een uitgelekte e-mail van Tony Hsiesh, oprichter en ceo van de Amerikaanse schoenenspecialist, aan zijn medewerkers. De memo is later gedeeld op het eigen weblog van Zappos.

Aangezien het bedrijf op bepaalde onderdelen nog als een traditionele organisatie functioneert, heeft Hsiesh een rigoureus besluit genomen: vanaf mei dit jaar breekt de periode van zelfmanagement en zelforganisatie aan. Alle managers ‘met een goede reputatie’ behouden tot het eind van dit jaar hun huidige salaris, schrijft de Zappos-oprichter. De cirkel ‘Reinventing Yourself’ moet hen helpen bij het vinden van nieuwe rollen die aansluiten bij hun passies, vaardigheden en ervaring. Als ze liever vertrekken, krijgen ze minimaal drie maandsalarissen mee. Het is een variant op 'The offer', de vrijwillige vertrekregeling voor nieuw personeel waar Zappos bekendheid mee verwierf. Onduidelijk is hoe Hsiesh omspringt met managers die het bedrijf willen houden aan hun lopende contract.

In januari 2014 maakte de klantgerichte organisatie al een eerste stap in deze richting, met de invoering van een zogeheten holocracy-systeem. Destijds stuurde het bedrijf reeds aan op het schrappen van functietitels en managers. Ook Amazon is een vergelijkbaar pad ingeslagen. Daar is een jaar geleden het programma ‘Pay to Quit’ geïntroduceerd om ongemotiveerde medewerkers eenvoudig de deur uit te kunnen werken.

comments powered by Disqus