Oprichter Buurtzorg lanceert eigen zorgverzekering

Oprichter Buurtzorg lanceert eigen zorgverzekering
  • 12 november 2015
  • Redactie

Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland, begint een eigen zorgverzekering. Aan Tubantia laat hij vandaag weten dat patiënten ‘grote keuzevrijheid en een belangrijke stem krijgen’. Donderdag 3 december presenteren De Blok en consorten de plannen en start een publiekscampagne. Streven is om in 2017 de markt op te gaan.

De nieuwe zorgverzekering wordt een nieuwe en aparte organisatie. De Blok wordt voor dit ‘traject’ bijgestaan door Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde), Marcel Canoy (hoofdeconoom) en Mathieu Weggeman (organisatieadviseur). ‘Zorgeloos’ is de naam van de nieuwe zorgverzekeraar, valt uit onderstaande tweet op te maken.


Eén polis
De initiatiefnemers zijn kritisch op de bestaande zorgverzekeraars. ‘Daar gaat het puur om de commercie en de kosten en draait het te weinig om de zorg voor patiënten’, meent de oprichter van Buurtzorg Nederland. ‘Men stelt steeds meer eisen, die niets met zorgverlening te maken hebben. Elk jaar zijn we druk met aanbestedingen, die een enorme papierwinkel opleveren. Het is echt onzinnig. Het kan beter en goedkoper. Wij richten ons op de kerntaak: het verlenen van zorg.’ Doel is de introductie van één polis, waarvoor mensen een gelijk premiebedrag betalen en tegelijkertijd grote keuzevrijheid hebben. ‘Patiënten krijgen bij ons een belangrijke stem.’

Stichting Buurtzorg Nederland werd recent nog uitgeroepen tot ’s lands beste werkgever. In een kleine tien jaar tijd is de organisatie gegroeid van vier medewerkers naar bijna 10.000 nu. De teams van wijkverpleegkundigen werken geheel zelfstandig. De werkwijze krijgt navolging in vijf landen, waaronder Japan, Zweden en de Verenigde Staten en China.

comments powered by Disqus