'Pesten op het werk aanpakken zorgt voor minder uitval'
In contactcenters pesten medewerkers elkaar regelmatig. Niets bijzonders: afgelopen jaar werden in Nederland een half miljoen medewerkers door collega’s of leidinggevenden dwarsgezeten. Inzet van psychologen kan de uitval van werknemers verminderen.
Dat is de visie van het Nederlands Instituut van Psychologen. Die vindt dat het gebruik van psychologen Arbeid en Gezondheid en Arbeid en Organisatie een optie is om minder medewerkers te laten uitvallen.
Een campagne tegen pesten op het werk ging onlangs van start. Initiatiefnemer is minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid. Volgens TNO heeft 7,8 % van de werkende bevolking het afgelopen jaar te maken gehad met pesterijen op het werk. Ofwel een half miljoen mensen. Het artikel Eiland in een woeste wereld in nummer 5 gaat hierover.
Effecten
Pesten in de werksituatie draagt bij aan psychische klachten, maar mentale problemen verhogen weer de kans om te worden gepest, constateren dr. Bart Verkuil en dr. Marc Molendijk (beide Universiteit van Leiden). Zij deden onderzoek naar dit verschijnsel in werksituaties en mentale gezondheid. Zij gaan in hun studie in op de effecten van pesten op de werkvloer op de mentale en lichamelijke gezondheid.
Volgens hen hield dit fenomeen verband met angst, posttraumatische stressklachten, depressieve symptomen, stress en burn-out. Dit droeg ook bij aan een verergering van deze klachten op de langere termijn. Interessant genoeg hadden mensen die kampten met verhoogde angst- en stressklachten ook een grotere kans om in de toekomst te worden gepest.