Niet roken = 6 extra vakantiedagen

Niet roken = 6 extra vakantiedagen
  • 2 november 2017
  • Redactie

Zes extra vakantiedagen als je niet rookt. Dat aanbod doet het Japanse marketingbureau Piala aan het personeel. Momenteel maken 30 van de in totaal 120 werknemers gebruik van de regeling, waarvan 4 speciaal zijn gestopt met roken om extra dagen op te kunnen nemen.

Het plan komt uit de koker van een niet-rokende medewerker die zich stoorde aan de lange rookpauzes van collega’s. Omdat het bedrijf op de 29ste verdieping van een kantoorpand is gevestigd en alleen in de kelder gerookt mag worden, duurden de pauzes al snel een kwartier.

Stimuleren
‘Ik wil mijn medewerkers aanmoedigen om te stoppen met roken door hen te stimuleren, niet door boetes of dwang’, stelt ceo Takao Asuka tegenover persbureau Kyodo. Andere Japanse bedrijven, zoals gemakswinkelketen Lawson, hebben een totaalverbod ingesteld op roken tijdens het werken, ook als medewerkers niet op kantoor zijn. Overigens staat hier geen boete op. Volgens Kyodo zal het aantal bedrijven dat optreedt tegen roken de komende jaren stijgen. Ook neemt Japanse overheid maatregelen om passief roken te voorkomen in de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

Tegenover het tv-programma Editie NL regeert organisatie- en arbeidspsycholoog Floris van Emmerik afwachtend. ‘Verslaving laat zich niet dwingen, je krijgt dan dat mensen stiekem gaan roken. Moet je hen dan de sigaret afnemen als ze toch roken, of constant controleren? Bovendien ga je verslaving verwarren met functioneren, dat komt de werksfeer niet ten goede.’ Een duurzamere optie zou zijn om te investeren in voorlichting. ‘Veel bedrijven hebben al cursussen stoppen-met-roken, dat werkt veel beter en heeft meer effect op lagere termijn.’

comments powered by Disqus