HR-trends in 2018

HR-trends in 2018
 • 16 januari 2018
 • Redactie

De HR-industrie is afgelopen jaar hard bezig geweest om allerlei processen te verder te vereenvoudigen en te integreren. Dit jaar gaat de focus naar technologie: technologische ontwikkelingen gaan nog meer invloed krijgen op het vinden van kandidaten, contacten leggen, dit onderhouden en zelfs het vervangen van personeel.

Business2Community somde de vijf belangrijkste HR-trends op om in 2018 rekening mee te houden en te implementeren:

 1. Focus op welzijn van werknemers
  ‘Een goede balans tussen werk en privé’ is een achterhaalde gedachte. Steeds meer HR-professionals herkennen de waarde van de welzijn van personeel, die direct de productiviteit beïnvloedt. Stress op de werkvoer is de belangrijkste oorzaak van burn-outs en overspannen personeel. Dit jaar moeten bedrijven een proactieve benadering bedenken voor deze omstandigheden, door bijvoorbeeld een limiet in te stellen voor de hoeveelheid e-mails die buiten werktijd worden gecheckt en het verminderen van werken buiten kantoortijden.
   
 2. Doorlopende feedback
  De laatste jaren is de effectiviteit van standaardevaluaties afgenomen. De meest betrokken werknemers ontvangen doorlopend feedback, wat ze wenselijker vinden dan jaarlijkse evaluatiegesprekken. Evaluaties lijken ook veel langer te duren en minder effectief te zijn. Continue feedback wint dit jaar aan terrein, want het talent van tegenwoordig is veel gretiger, is minder geconcentreerd en antwoordt snel. Om tegemoet te komen aan deze talenten, zal je je HR-afdeling moeten aanpassen aan de behoeften van deze nieuwe talenten. 
   
 3. Clouddiensten 
  De tijd waarin je slechts moest inloggen in het bedrijfsnetwerk om data en informatie te verkrijgen, is voorbij. Steeds meer bedrijven implementeren cloudservices en VPN-technieken om werknemers snel en virtueel in staat te stellen overal ter wereld informatie te verkrijgen en op te slaan. In 2018 ontwikkelt deze trend zich nog verder. Echter, veel belangrijker is dat het nu mogelijk is voor bedrijven om talent binnen te halen voor hun teams.
   
 4. Talent van de toekomst
  Door de ontwikkeling in AI worden veel herhaalbare taken vervangen. In 2018 gaan bedrijven kijken naar HR-afdelingen om vast te stellen welke capaciteiten ze kunnen inbouwen zodat werken veel efficiënter wordt. De vaardigheden van je talent zal eind 2018 niet meer relevant zijn, Vandaar dat bedrijven goed zullen kijken wie ze kunnen meenemen in de toekomst met interessantere rollen. 
   
 5. Gamification
  Gamification heeft heel wat terrein gewonnen in het bedrijfsleven. De toepassing ervan is erg groot: zo kan je gebruik maken van de veelzijdige mogelijkheid om engagement te veranderen in de vorm van een competitief spel. Het bedrijf kan kandidaten screenen, marketing regelen voor producten en diensten en trainingsprogramma’s verbeteren. Door gamification veranderen vervelende tests in een platform waarop kandidaten worden getest op hun cognitieve vermogen en benodigde vaardigheden. 
comments powered by Disqus