Philips runt driejarig big data-onderzoek

Philips runt driejarig Europees big data-onderzoek
  • 4 april 2018
  • Redactie

Europees big data-onderzoek dat de zorg moet innoveren, krijgt € 18 miljoen aan EU-subsidie. Aan het onderzoek doen 35 partners uit 12 landen mee, met onder anderen TU Eindhoven, het EMC en Achmea. Tevens IBM draagt bij aan het onderzoek.

Het Big Data for Medical Analytics (ook wel het BigMedilytics-programma geheten) zal de komende drie jaar het gebruik van big data en machine learning in de zorg onderzoeken. Data van meer dan 11 miljoen patiënten worden geanalyseerd. Daarnaast worden ook gegevens van zorgverleners, verzekeraars en softwareleveranciers onderzocht.

In het persbericht geeft Philips aan: ‘We streven ernaar om de zorgresultaten voor patiënten en de productiviteit binnen de zorgsector te verbeteren, door kunstmatige intelligentie toe te passen om complexe gegevensverzamelingen binnen de gehele dataketen.’ In de studie zullen de initiatiefnemers zich focussen op veelvoorkomende ziektes die volgens de WHO verantwoordelijk zijn voor 77 procent van de ziektelast in Europa.

Patiëntgericht
Naast dat de kostenlast voor zorgstelsels door inzet van big data worden verminderd, heeft het onderzoek ook profijt voor patiënten. ‘Door kunstmatige intelligentie toe te passen […] in combinatie met klinische experts, zijn we in staat om waardevolle inzichten en werkstroomverbeteringen te ontwikkelen die de patiëntenzorg kunnen verbeteren.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link