1 op de 5 heeft slechte band met leidinggevende

1 op de 5 heeft slechte band met leidinggevende
  • 12 februari 2019
  • Redactie

Meer dan de helft van de ondervraagde werknemers in Nederland heeft soms tot heel vaak aanvaringen met hun leidinggevende. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair. Als gevolg hiervan krijgen teamleden stress, gaan ze met tegenzin naar hun werk en liggen ze ’s nachts wakker.

Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de faculteit Sociale & Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, stelt dat een conflict aangaan op het werk een teken van betrokkenheid is. ‘Dat is het goede nieuws van een ruzie, dat je wederzijds gecommitteerd bent.’ Maar met schreeuwen en agressie los je het niet op, meent zij. ‘Als je overtuigd bent van je gelijk mag je voet bij stuk houden. Maar houd het wel bij jezelf, het gaat om een objectief probleem.’ Afstand nemen en objectief blijven is daarentegen moeilijk als je boos bent. ‘Op zo’n moment vind je alles niks. Slaap er een nachtje over of haal een collega erbij die er neutraal in staat’, tipt Volker.


17% = bang
De band met de leidinggevende wordt door twintig procent van de respondenten omschreven als (heel) slecht. Mogelijke redenen daarvoor zijn zeer divers: managers zijn niet behulpzaam, niet te vertrouwen, incompetent en betweterig, evenals wispelturig, manipulatief en ze hebben onrealistische verwachtingen. Het meest genoemd is de manager die slecht luistert.

Zeventien procent van de ondervraagde werknemers weleens bang te zijn voor hun manager. De relatie tussen de werknemer en zijn of haar leidinggevende is hier debet aan, vertelt Volker. ‘We leven in een controlewereld, waarbij we continu geëvalueerd worden. Dat is helemaal doorgeschoten en kan zorgen dat je er onzeker van wordt. Heb je kritiek op je manager, dan levert dat angst op voor een beoordelingsgesprek. Je baas is ook degene die je controleert.’ Onduidelijk is hoeveel respondenten in dit onderzoek zijn betrokken.





comments powered by Disqus