Letterlijke kantoorjungle reduceert ziekteverzuim

Letterlijke kantoorjungle reduceert ziekteverzuim
  • 4 februari 2019
  • Redactie

Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich twintig procent minder vaak ziek. Dat blijkt uit recent onderzoek van Wageningen Universiteit, in samenwerking met een aantal bedrijven en zorginstellingen.

De onderzoekers vergeleken bij de onderzochte bedrijven de ruimtes waar planten stonden met ruimtes waar geen planten stonden. Bij beiden zijn sensoren geplaatst om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen bepalen. Aansluitend gaven de medewerkers die in die ruimten werkten, zowel voor als na het plaatsen van de planten hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid.

Aangenaam werkklimaat
De resultaten leren onder meer dat de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van planten over het algemeen al binnen één jaar kunnen worden terugverdiend. Hoofdzakelijk door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers. Daarna levert de investering in planten juist geld op, stellen de onderzoekers. Planten op de werkplek komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar. Verder lag de luchtvochtigheid in ruimten mét planten gemiddeld zo’n vijf procent hoger dan in ruimten zonder planten, plus bleek de temperatuur een stuk aangenamer: medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.

De businesscase krijgt een vervolg op meerdere locaties. ‘Zo willen we het voor werkgevers, maar ook facilitaire diensten en personeelszaken, aantrekkelijker maken om te investeren in een groen binnenklimaat op de werkvloer.’
comments powered by Disqus