Internetbedenker vindt internet opnieuw uit

Internetbedenker vindt internet opnieuw uit
  • 26 november 2019
  • Redactie

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, heeft negen principes bedacht om het internet te verbeteren. De richtlijnen zijn opgesteld in een formeel actieplan, het Contract for the Web.

Aan de hand van deze principes wil Berners-Lee het internet gaan redden van onder meer politieke manipulatie, nepnieuws en inbreuken op privacy. Achter de schermen zijn verschillende academici, bedrijven en overheden betrokken bij het Contract for the Web. Drie principes zijn gericht op overheden, drie op bedrijven en drie op individuen.

Dit zijn de ideeën:
Overheden
1. Internettoegang voor iedereen
Overheden moeten ambitieuze doelen stellen, bijvoorbeeld dat in 2030 negentig procent van de bevolking toegang heeft tot breedbandinternet, plus duidelijke beleidskaders schetsen waarmee ze deze doelen gaan halen.
2. Houd het internet altijd toegankelijk
Vorige week had de regering in Iran een aantal dagen het internet afgesloten als reactie op protesten van de bevolking. Door de internetblokkade kwam er dagenlang weinig informatie over de protesten naar buiten, ook nauwelijks via sociale media.
Het principe van altijd toegankelijk internet is opgesteld om zulke incidenten te voorkomen. Doel is om de door overheden veroorzaakte internetverstoringen tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat onderbreking van het internet alleen wordt gedaan op een manier waarbij geen mensenrechten worden geschaad.
3. Respecteer en bescherm de fundamentele rechten van gebruikers op het gebied van data en privacy
Waarborg de privacy van internetgebruikers door duidelijke kaders op te stellen voor het beschermen van gebruikersdata en deze kaders ook te handhaven. Ook moeten overheden zelf de dataopslag over hun inwoners zo klein mogelijk houden.

Bedrijven
4. Betaalbaar en toegankelijk internet voor iedereen
Bedrijven moeten hiervoor gaan zorgen door een duidelijk en makkelijk te gebruiken interface te maken en ‘digibeten’ te ondersteunen.
5. Creëer online vertrouwen door de privacy en persoonlijke data van gebruikers te beschermen
Bedrijven moeten transparant zijn in hun privacybeleid en gebruikers zelf controle geven over hun data. Opvallend bij dit principe is dat ook Google en Facebook het actieplan van Berners-Lee steunen.
In maart bleek dat Facebook jarenlang de wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers onbeveiligd heeft opgeslagen. En Google bleek een paar weken geleden in het bezit te zijn van gezondheidsdata van 50 miljoen Amerikaanse gebruikers, zonder dat daar toestemming voor was gegeven.
6. Ontwikkel technologieën die het beste in de mensheid aanspreken
Bedrijven zijn aansprakelijk voor hun werk. Daarnaast moeten ze inclusief omgaan met alle verschillende groepen gebruikers, een divers team hebben en als bedrijf goed reflecteren op het werk dat ze uitvoeren.

Individuen
7. Word maker en werk samen met andere makers op het web
Aan dit principe kunnen individuen meewerken door zelf actief deel te nemen aan de vorming van het internet. Bijvoorbeeld door het vertalen van inhoud, het gebruik van open licenties en door te pleiten voor een technologie die open en toegankelijk is voor iedereen.
8. Bouw sterke gemeenschappen die maatschappelijke discussie respecteren en mensen in hun waarde laten
Hier kunnen internetgebruikers voor zorgen door online voor anderen op te komen wanneer iemand wordt aangevallen of op een andere manier gepest wordt. En door stappen te nemen om hun privacy en die van anderen te beschermen, bijvoorbeeld door geen informatie te delen die inbreuk maakt op de privacy van iemand anders.
9. Vecht voor de toekomst van het internet
Gebruikers kunnen bijvoorbeeld bewustzijn creëren bij anderen over bedreigingen voor het open web, door zich te verzetten als het internet gebruikt wordt als een wapen door een land, en door start-ups te ondersteunen die de toekomst van het internet als een fundamenteel recht omarmen.

Internetinterventie
In een interview met The New York Times liet Berners-Lee weten dat hij zich veel zorgen maakt over het internet. ‘Gemeenschappen worden uit elkaar gerukt, omdat vooroordelen, haat en desinformatie online worden verspreid.’ Hij vervolgt: ‘Oplichters gebruiken het web om identiteiten te stelen, stalkers gebruiken het om hun slachtoffers lastig te vallen en te intimideren en slechte individuen ondermijnen de democratie met behulp van slimme digitale tactieken.’ Volgens de www-bedenker moet daarom een radicale interventie volgen: ‘Als we nu niet handelen, lopen we kans dat we in een digitale dystopie terechtkomen.’

Bron: Nu.nl































comments powered by Disqus