De nieuwe Finse werkweek

De nieuwe Finse werkweek
  • 10 januari 2020
  • Redactie

Sanna Marin, de nieuwe premier van Finland, komt met een wetsvoorstel om te kunnen experimenteren met kortere werkweken. Een werkweek van vier dagen met 6 werkzame uren per dag; ‘waarom zou dat niet de volgende stap kunnen zijn?’.

‘Zijn acht uren echt de ultieme zegening? Volgens mij verdienen mensen het om meer tijd door te brengen met hun familie, naasten, vrienden, hobby’s en andere aspecten van hun leven, zoals cultuur. Dit kan de volgende stap voor ons zijn in het arbeidsleven’, beargumenteerde Marin haar wetsvoorstel. De Finse roept de regering op een nieuwe stap te zetten in de arbeidscultuur in het land.

Zweden versus Nederland
Met de hervorming wil de Finse premier andere Scandinavische landen achterna. Het Zweedse servicecenter van Toyota stunt sinds 2003 als één van de eerste organisaties die een korte werkweek hanteren. Inmiddels klinken er ook in Nederland steeds vaker geluiden over een anders ingerichte werkweek. CNV pleitte onlangs nog voor een 30-urige werkweek. ‘We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem’, aldus voorzitter Piet Fortuin.

comments powered by Disqus