Robotrecruiter: einde van arbeidsdiscriminatie?

Robotrecruiter: einde van arbeidsdiscriminatie?
  • 7 februari 2020
  • Redactie

Een robot die volledig zelfstandig sollicitatiegesprekken voert en vervolgens een keuze maakt die van invloed is op het hele bedrijf. Robotrecruiter Sigmund maakt beslissingen op basis van algoritmes. ‘Robots laten zich niet beïnvloeden door privéomstandigheden.’

Jan Kwint, ceo van LTP Business Psychologen, vertelt bezig te zijn met het onderzoeksproject omtrent de robotrecruiter. Ondanks dat Sigmund in Nederland nog niet wordt gebruikt door het bedrijfsleven, zijn de verwachtingen hoog. Het grootste voordeel van de bot is dat achtergrond, etniciteit en persoonlijke ergernissen geen rol meer zou spelen in het recruitmentproces.

Sigmund beoordeelt kandidaten niet op basis van een CV of motivatiebrief, maar stelt de sollicitant tien vragen. ‘De robot combineert de uitspraken van de sollicitant met de manier waarop hij of zij het zegt, inclusief gezichtsexpressie’, aldus Kwint tegenover EditieNL.

Kritiek vanuit HR
Of het onderzoek vanuit LTP Business Psychologen daadwerkelijk voeten aan de grond gaat krijgen in Nederland, is nog de vraag. Onlangs bleek uit onderzoek dat 7 op de 8 Nederlanders niet denkt dat recruitmentsoftware in staat is om de juiste kandidaten te selecteren. Met name HR-professionals zelf zijn er niet van overtuigd dat algoritmes goede keuzes kunnen maken: 94% van hen vindt het cruciaal om een sollicitant te ontmoeten.

comments powered by Disqus