Werkverslaving op de loer door nieuwe werken

Werkverslaving op de loer door nieuwe werken
  • 14 december 2020
  • Redactie

Thuiswerken kent verschillende voordelen, zoals geen reistijd of een hogere productiviteit, maar het kent ook nadelen. Zoals de kans op een werkverslaving, omdat het moeilijker is om werk en privé gescheiden te houden.

Hiervoor waarschuwen experts, meldt RTL Nieuws in een artikel op de site. Al voor de coronacrisis kampte 15% van de beroepsbevolking met een werkverslaving, vertelt hoogleraar psychologie Wilmar Schaufeli van de Universiteit Utrecht. Dit zal oplopen door het vele thuiswerken, waarschuwt hij. ‘Normaal is er een barrière tussen werk en privé. De rem is er eigenlijk vanaf als je thuiswerkt.’

Schaufeli krijgt bijval van Don Kanters, directeur van Meulenberg Training & Coaching, een adviesbureau voor bedrijven over hoe om te gaan met een werkverslaving. Hij ziet steeds meer corona-gerelateerde gevallen binnenkomen. Een groot deel van deze gevallen heeft volgens hem te maken met de verdwijning tussen privé en werk.

Werkverslaafd vs bevlogen werker
Volgens Schaufeli zijn er twee groepen werkers: de bevlogen werknemers en de werkverslaafden. De bevlogen werkers, werken langer door omdat ze dit leuk vinden. Zij kunnen het werk makkelijk loslaten, vertelt de psycholoog. De werknemers die niet kunnen stoppen met werken, omdat zij er heilig in geloven dat ze het werk af moeten maken, zijn werkverslaafd. ‘Tegenwoordig is het werk nooit af. Dat zorgt voor negatieve gevoelens bij deze werknemers als ze toch stoppen’.

Om tot een oplossing te komen voor een werkverslaving raadt Schaufeli aan om kritisch naar jezelf te kijken. Zodra je bewust bent van dat je werkverslaafd bent en hoe jouw gedrag eronder lijdt, dan ga je hulp zoeken. Kanters vult aan dat de focus erop ligt om werkverslaafden te leren evenwichtige keuzes te laten maken die op lange termijn haalbaar zijn.

Lees ook: Werknemers gesloten over werkprivé-balans.








comments powered by Disqus