EU raakt digitaal achterop

EU raakt digitaal achterop
  • 26 januari 2021
  • Redactie

De Europese Unie dreigt op het terrein van digitale technologieën achterop te raken. Achterblijvende investeringen bedreigen de strategische positie van Nederland en de EU doordat de toekomst van het digitale domein voor een groot deel wordt vormgeven en beheerd door niet-EU-partijen.

Dat stelt Michel Rademaker, expert bij The Hague Security Delta. Hij zegt dat de toenemende geopolitieke instabiliteit in de wereld, de snelgroeiende macht van China en de afnemende bereidheid tot samenwerking vanuit de VS, ervoor hebben gezorgd dat Europa zich ook bewust is geworden van zijn afhankelijkheid van buitenlandse grondstoffen, producten en diensten.

Investeren
De mogelijkheid voor Nederland om zijn economische en veiligheidsbelangen te beschermen en te bevorderen hangt volgens Rademaker in belangrijke mate af van de (innovatie)kracht van de technologiesector en de digitale weerbaarheid van de samenleving. Achterblijvende investeringen bedreigen echter de strategische positie van Nederland en de EU doordat de toekomst van het digitale domein voor een groot deel wordt vormgeven en beheerd door niet-EU-partijen.

Digitale weerbaarheid betekent niet dat alleen de dingen die wij of vertrouwde partners ontwikkelen en controleren veilig zijn, zegt Rademaker. ‘Om de strategische autonomie voor de lange termijn te kunnen blijven waarborgen moet Nederland fors investeren in de eigen innovatie- en concurrentiekracht. Dit moet zoveel mogelijk in EU-verband worden uitgewerkt. Alleen zo kan voldoende massa worden gecreëerd om wereldwijd relevant te blijven ten aanzien van de hoogtechnologische ontwikkelingen die noodzakelijk zijn om de digitale weerbaarheid te waarborgen.’

comments powered by Disqus