Pasloos pinnen aan de winkelkassa in opmars
Er wordt inmiddels vaker pasloos gepind aan de kassa dan door het insteken van een pinpas in de betaalterminal. Het groeiende succes van contactloos betalen met een smartphone of smart watch lijkt vooral te danken aan de invoering van Apple Pay (voor iPhones) en Google Pay (voor Android-toestellen).
Sommige banken bieden hun klanten ook de mogelijkheid om contactloos te betalen met een passieve wearable, een draagbaar sieraad met ingebouwde contactloze betaalchip, zoals een ring, armband of horlogebandje.
Sinds mei vertoont het maandelijkse totale aantal pinbetalingen aan de toonbank weer een overtuigend stijgende lijn, telkens hoger dan in dezelfde maand van zowel 2019 (vóór corona) als van 2020 (tijdens corona). Afgelopen maand juli werden er ruim 467 miljoen pinbetalingen geteld. Vorig jaar was de maand juli de allerdrukste pinmaand van het jaar, met 451 miljoen pinbetalingen. In juli 2019 werd er 396 miljoen keer aan de kassa gepind (en 450 miljoen keer in december 2019).
Contactloos
Sinds juni wordt er vaker contactloos met een smartphone, smart watch of wearable aan de toonbank betaald (15% van alle pinbetalingen) dan door een betaalpas in de betaalterminal te steken (14% van alle pinbetalingen). In juli was 86% van alle pinbetalingen contactloos. Bijna één op de vijf van die contactloze betalingen gebeurde zónder betaalpas (dus met een smartphone, smart watch of wearable).
Bij de meeste Nederlandse pinkassa’s hoef je nooit meer verplicht je betaalpas in te steken, ook niet wanneer je de cumulatieve veiligheidslimiet voor contactloos betalen zónder pincode overschrijdt (nu 100 euro voor alle opeenvolgende pinbetalingen zonder pincode, bij elkaar opgeteld). Bij het overschrijden van die cumulatieve limiet hoef je alleen nog je pincode in te tikken, zonder daarbij alsnog je betaalpas in te steken. Dat heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat pashouders hun betaalpas steeds minder zelf spontaan in de betaalterminal steken.
Bron: Betaalvereniging Nederland