Werkgevers vinden jongere generatie minder loyaal
Bijna driekwart van de werkgevers (73%) vindt de jongere generatie minder loyaal naar de werkgever dan de oudere generatie. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | YouServe onder 500 HR-professionals met een uitvoerende, (mede)beslissende of eindverantwoordelijke functie.
Een goede werk-privébalans is voor de jongere generatie in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Wanneer deze balans niet goed is, zijn zij sneller geneigd om op zoek te gaan naar een andere baan. Om werknemers te behouden biedt 67% van de bedrijven hybride werken aan. Dit om een betere werk-privébalans te bieden (74%) en om aantrekkelijker te zijn als werkgever voor nieuw en huidig personeel (63%).
‘Jongere medewerkers zijn minder geneigd zich voor langere tijd aan één werkgever te binden; je ziet vaak dat ze na ongeveer vijf jaar verder gaan kijken’, vertelt Diana Kooij, HR directeur bij Visma | YouServe. ‘Maar wat ook steeds vaker gebeurt, is dat jongere werknemers al na één jaar vertrekken. Dit wil je voorkomen, want je hebt immers flink geïnvesteerd in die werknemer. Het is daarom belangrijk om al tijdens het werving- en selectieproces duidelijk aan te geven hoe de organisatiecultuur is en wat ze kunnen verwachten. Zo krijgt de nieuwe medewerker een realistisch beeld, waardoor ze een weloverwogen keuze kunnen maken om ergens wel of niet te gaan werken. Daarbij is het essentieel om goed te luisteren naar hun wensen en behoeften, zoals het faciliteren van bijvoorbeeld hybride werken of sporten onder werktijd. En zo is er natuurlijk een scala van mogelijkheden.’
Het effect van het aanbieden van de mogelijkheid tot hybride werken, heeft volgens zakentijdschrift Forbes invloed op de groei van organisaties. Zo groeide het aantal medewerkers van volledig flexibele bedrijven het afgelopen jaar met bijna zes procent, hybride bedrijven met vier procent en fulltime op kantoor met drie procent.
Nederlandse werkenden hechten veel waarde aan hun privéleven, ook dat blijkt uit dit onderzoek. Bijna 47% van de ondervraagden ervaart veel terughoudendheid van hun personeel om meer of fulltime te gaan werken. Kooij: ‘Die terughoudendheid om meer of fulltime te gaan werken, hangt voor een deel samen met het behouden van een gezonde werk-privébalans. Het is heel persoonlijk hoeveel uur mensen willen werken en sturen op fulltime of meer werken kan dan ook averechts werken. Maar er is ook een financieel aspect: parttime werken is in veel gevallen voordeliger, aangezien fulltime werken vanuit belastingtechnisch oogpunt minder gunstig is dan vier dagen per week. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, is dit nadelig voor werkgevers. Maar door extra aandacht te besteden aan de werk-privébalans en flexibele mogelijkheden te bieden, zoals andere werkpatronen of workations, kunnen werkgevers zich positioneren als een aantrekkelijke werkgever waar mensen graag willen werken en blijven werken.’