Kabinet pleit voor verbod op telemarketing

Kabinet pleit voor verbod op telemarketing
  • 17 november 2023
  • Kel Koenen

Het kabinet wil dat de Europese Unie faciliteert dat lidstaten deurverkoop en telemarketing kunnen verbieden. Ondanks strengere regels krijgen veel mensen nog altijd ongewenste telefoontjes en huisbezoekjes van opdringerige verkopers.

Het kabinet werkt de laatste jaren hard aan strengere regels voor telemarketing en deurverkoop. Zo mogen bedrijven consumenten alleen bellen als die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven en is een contract pas geldig als een consument schriftelijk heeft ingestemd met het aanbod.

Minister Adriaansens wil nu in de wet vastleggen dat deze regel ook voor deur-tot-deurverkoop geldt. Zo krijgen consumenten ook recht op bedenktijd nadat een deurverkoper langs is geweest.

Toch zijn deze regels niet goed genoeg, zegt Adriaansens tegen de NOS. 'We zien dat veel mensen nog ongevraagd opgebeld worden en dat consumenten niet altijd afgewogen beslissingen kunnen nemen als er een opdringerige verkoper voor de deur staat.'

Afgelopen augustus bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat de telemarketingwet niet goed werkt. Zo zou 80 procent van de consumenten weleens lastiggevallen worden door telefoontjes van marketeers. De meeste telefoontjes werden in opdracht van energieleveranciers gedaan, gevolgd door loterijen en goede doelen.

In verband met de vrije markt die in Europa geldt, kan er niet een zomaar een algeheel verbod op telemarketing en deur-tot-deurverkoop worden ingevoerd. Het kabinet vraagt niet om een Europees verbod op telemarketing en deurverkoop, maar om een uitzondering op de regel voor Nederland.

comments powered by Disqus