Jongere generatie heeft moeite met gestructureerd werken

Jongere generatie heeft moeite met gestructureerd werken
  • 10 september 2024
  • Kel Koenen

Bijna de helft van werkend Nederland (47%) gelooft dat de jongere generatie minder goed in staat is om gestructureerd te werken door hun korte spanningsboog. 46 procent van de medewerkers onder de 35 jaar geeft aan zich hierin te herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Aces Direct.

Naast deze inzichten komt uit het onderzoek naar voren dat er ook kansen liggen voor de oudere generatie. Zo denkt 40 procent van de respondenten dat oudere medewerkers productiever zouden kunnen zijn als ze meer gebruik zouden maken van moderne technologie. Vooral het benutten van beschikbare IT-oplossingen kan hier een rol spelen.

De manier van werken verschilt aanzienlijk tussen de generaties. Waar de meerderheid van werkend Nederland (68%) aangeeft de voorkeur te geven aan teamwork, kiest een opvallend groot deel van de jongeren (39%) voor individueel werk. Bij oudere medewerkers (55 jaar en ouder) is dit slechts 26 procent. Medewerkers tussen de 35 en 55 jaar geven, net als de oudere generatie, liever de voorkeur aan samenwerking met collega’s (70%).

Ook op het gebied van communicatievoorkeuren zijn er duidelijke verschillen. Zo geeft maar liefst 90 procent van de 55-plussers de voorkeur aan face-to-face contact, terwijl slechts 56 procent van de jongere generatie dit belangrijk vindt. Bij medewerkers van 35 tot 55 jaar ligt dit percentage op 73 procent, wat hen in het midden plaatst tussen de twee generaties.

Humor op de werkvloer wordt meer gewaardeerd door de oudere generatie, met 64 procent van de 55-plussers die dit belangrijk vindt, tegenover slechts 45 procent van de jongere medewerkers. Jongeren richten zich liever op persoonlijke ontwikkeling: 35 procent van hen vindt het volgen van trainingen en opleidingen essentieel en 26 procent geeft aan actief stressvermindering na te streven. Voor de oudere generatie staat dit minder hoog op de agenda, hoewel medewerkers tussen de 35 en 55 jaar eveneens waarde hechten aan zowel humor (54%) als persoonlijke ontwikkeling (34%).

Volgens Sven van Boxtel, managing director bij Aces Direct, bieden de verschillende werkstijlen en voorkeuren van de generaties juist een waardevolle balans op de werkvloer. 'Jonge medewerkers zijn vaak nog zoekende naar hun talenten en functies, terwijl de oudere generatie die fase vaak al voorbij is en vanuit hun ervaring als klankbord kan dienen. Aan de andere kant kunnen oudere medewerkers blijven leren van jongeren door open te staan voor hun frisse inzichten en nieuwe technologieën, zoals AI. Door met respect en openheid samen te werken, creëren we een veilige en stabiele werkomgeving waarin talentontwikkeling voor álle generaties mogelijk is.'

De verschillen tussen jong en oud zijn duidelijk aanwezig, maar bieden vooral ook kansen voor groei en innovatie binnen organisaties.

comments powered by Disqus