Leiderschap of liederschap

Leiderschap of liederschap
  • 3 mei 2021
  • Gastauteur

Lang leve de spellingcontrole! Dankzij de auto-correct op mijn mobiel krijg ik soms de raarste ideeën. Door de toevalligheden en tikfoutjes. Er draait dan een hele film in twee seconden door mijn interne filmstudio en bam! Daar is het dan, schrijft Susanna Nevalainen van de VANAD Academy.

Een nieuwe neurale connectie. Grappig is dat het meestal ook een glimlach op mijn gezicht tovert. Heb jij dat ook? Of vind je het gewoon uiterst irritant wanneer jouw mobiele apparaat niet doet wat jij denkt?

Trouwens, wist je dat als je het woord ‘gezicht’ net iets anders intikt, de auto-correct ‘gekit’ ervan weet te maken. Ik ben toch benieuwd hoe jij dat dan ziet en erover denkt; Gezicht versus gekit.

Nou dus over het 'Leiderschap versus Liederschap'. Wat zie ik dan? Bijvoorbeeld de vraag 'Wie zijn liedje zing je als je leider bent?' en het slotakkoord en het laaste aflevering van een drie uur durend drama 'Kijk daar staat een leider lijden zijn lied te zingen'.

Voor de iets meer feitelijke lezers een verheldering/Ik bedoel niet alleen een echt muzikaal lied maar ik wijs naar je hele habitus, je visie, je WOW!

Hoe is het met jouw stemming en stem? Ben jij een leider die naar rare liedjes luistert? Is er iemand die eronder lijdt of iemand die doet volgen? Hebben je teamleden te lijden onder jouw leiderschap?

Al heb je geen team ben je toch de Leider van je eigen Universum, hoe is jouw C'est la tongue qui fait la musique. Want jouw 'levenslied', jouw interne stemming en wereldmodel, heeft een grote invloed op jouw gedrag, leven en je successen. Wees op je hoede naar welk lied en orkest jij luistert.

Je zou nu kunnen denken aan het verhaal: De Rattenvanger van Hamelen en zijn zilveren fluit

En je zou jezelf, in het dagelijks leven, ook kunnen afvragen; welke wachtmuziekje hoor jij als je een bedrijf belt. Met welke stemming komt de klant naar de medewerker? En hoe gaat het liedje dan verder.

En zo kan ik nog uren doorgaan, spelen met taal, tikfouten of de nieuwe neurale connecties die ook weleens creativiteit worden genoemd.

Hoe zou het voor jou werken als je bij de volgende (tik)fout die je maakt, deze ziet als een kans om een kleine wereldreis te maken wat creëert een klein verschil. Zoals van klantcontact naar kantcontact? Welke kanten zou je nog kunnen onderzoeken en iets nieuws erin vinden?

Susanna Nevalainen
Senior Trainer VANAD Academy

 

beeld: Pixabay

comments powered by Disqus