Vergapering

Vergapering
  • 8 maart 2022
  • Nienke Bloem

Daar ga je weer. Een nieuwe werkdag. Misschien mag je weer naar kantoor, maar misschien zit je nog thuis. In je thuiskantoor, op je slaapkamer, of gewoon lekker relaxed in de woonkamer. Laptop aan, koffietje erbij. Outlook openen en jawel. Een dag vol meetings. Vergaderingen die misschien wel wekelijks zijn. Of bijpraatvergaderingen. Een prioriteringssessie. Een strategie-update.

Wees eens heel eerlijk. Heb je er zin in? Naar welke meeting van deze week kijk je nou echt uit? Met dat gevoel van Joepie! Daar moet ik echt op tijd bij zijn? Of is het het andere uiterste, en ga je als een zombie van meeting naar meeting. Eigenlijk te gehaast. Je bent niet goed voorbereid. Te veel mail ook eigenlijk.

In het hier en nu heb je niet zoveel zin. De komende week staan er misschien ook maar één of twee afspraken in, waar je je op verheugt. Die met je collega die de goede vragen stelt en die met je collega waar je zo mee kan lachen.

Hoe is het eigenlijk met de meetings van vorige week? Denk eens terug. Welke van al die meetings heb je onthouden?

 

....

 

Nu pas doorlezen.

Wat blijkt is dat mensen weinig meetings onthouden. Dit wordt verklaard door Daniel Kahneman. Wat hij bewezen heeft, is dat er een verschil is tussen Experience en Memory of Experience. Dit passen we veel toe in klantbeleving. Maar dit kun je natuurlijk ook toepassen in je eigen werkzame leven.

Elke dag heb je meetings en die beleef je, de Experience. Maar nu een week later, kun je terugkijken en beseffen; welke overleggen heb ik onthouden? Welke zijn onderdeel geworden van mijn Memory of Experience?

Juist. Verdacht weinig. Welke meetings onthoud je? De Peak en de End meetings. Juist die overleggen die óf Heel Tof óf Heel Afschuwelijk waren. Die waar je echt een toffe werkvorm hebt gebruikt, of die waar je werd afgebluft door een collega. De vergadering waar die beslissing wéér niet genomen is, of die waarbij de directeur niet kwam opdagen. Of de laatste meeting van de week. Hopelijk een vrijdagmiddagborrel.

Mijn oproep aan jou: zorg ervoor dat jouw vergaderingen geen vergaperingen zijn! Maak er overleggen van waar mensen naar uitkijken. Of het nu is omdat deze altijd 10 minuten eerder eindigen (vindt iedereen fijn), of omdat er echt beslissingen worden genomen. Of spreek met elkaar af, dat als een vergadering een vergapering begint te worden, iedereen gaat gapen. Och nee, nu draaf ik door. Niet doen. Leuk maken die meetings, het kan wel!

Nienke Bloem

(foto: Sebastian Latorre / Unsplash)

comments powered by Disqus