2023: Het jaar van de ossenpik

2023: Het jaar van de ossenpik
  • 27 december 2022
  • Anders Jansen

December is de tijd van verhalen, fabels en metaforen. Groots en meeslepende storytelling van mannen met baarden, gecombineerd met serieuze onderliggende boodschappen over samen delen en eenzaamheid. De verhalenverteller in mij wordt dan altijd extra wakker. Tijd om een van de mooiere CX-fabels (fabel = ‘dierdicht’) op te tekenen in deze december-column: De neushoorn en de ossenpik.

De neushoorn. Moeder Natuur heeft ‘m alles meegegeven wat hij nodig heeft. Vooral ‘features’ waarmee de neushoorn eten en drinken kan verzamelen. Dat is eigenlijk het enige wat hij nodig heeft om te overleven. Als sterkste en grootste in het wild heeft de neushoorn geen features meegekregen om zich te verdedigen tegen andere dieren. Wie doet hem wat immers? Zelfs de leeuw kan geen ivoren pot breken. Dus daarom is het gehoor, de reuk en het zicht van de neushoorn beperkt. Voldoende om te kunnen eten, verder geen benodigde extra afstellingen om te kunnen overleven.

Totdat de mens kwam. Daar had Moeder Natuur niet op gerekend. En de neushoorn bleek ineens de ideale prooi. Met zijn gebrek aan ‘veiligheidsfeatures’ was het voor jagers een makkie om die ivoren neus te stropen. Want die stropers werden pas gespot door de neushoorn als ze ongeveer voor hem stonden. En dat was rijkelijk te laat.

En toen was daar de Ossenpik. Een klein vogeltje. Vaak te vinden op de rug van de neushoorn, anders vlakbij rondvliegend. Eigenlijk altijd aanwezig. Maar niet op een vervelende manier, volstrekt niet opdringerig, geen vlieg op een koe. De ossenpik levert structureel toegevoegde waarde aan de neushoorn. Allereerst, hij eet zijn buik vol met de parasieten op de rug van de neushoorn en houdt de neushoorn zo schoon. Maar het allerbelangrijkste, de ossenpik zet zijn kwaliteiten (heel goed gehoor, hele goede reuk en onmiskenbaar goed zicht) in voor de neushoorn en altijd op precies het goede moment. Als de ossenpik een stroper of mens signaleert op grote afstand geeft hij een uniek vogelgeluid. Het alarmsysteem voor de neushoorn om de benen te nemen. Resultaat: ruim op tijd weg voor die stropers.

Zo is de ossenpik de ‘partner in life’ voor de neushoorn. Hij is altijd dichtbij en alert, maar nooit opdringerig. En hij komt proactief waarde brengen en komt precies op het goede moment in actie. De neushoorn betaalt de ossenpik terug met een continue stroom aan eten. En met veiligheid. Geen haar op het hoofd van de neushoorn die er aan denkt om over te stappen naar een andere vogel. En vice versa.

Zo! Bank, energieleverancier, verzekeraar of welke andere dienstverlener… zet dat maar in je jaarplan! 2023, het jaar van de Ossenpik. Partner in life zijn voor je klanten. Er altijd zijn op de achtergrond als back up en precies op het goede moment op de voorgrond treden en dan je unieke kwaliteiten inzetten die voor mij het leven beter, makkelijker, goedkoper maken. Of zoals de Dikke van Dale zou zeggen:

Os-sen-pik = de, m * zelfstandig naamwoord * het jaar van de ~

1. Er altijd zijn voor je klanten. Laten merken dat je erboven op zit. Aanwezig en bereikbaar zijn voor vragen. De ultieme back up die oplet en klant continu bevestiging geeft dat hij/zij goed zit.

2. Zonder opdringerig te zijn. Geen nodeloze DM’s met algemene info of zogenaamde moetjes waar ik niet op zit te wachten. Alleen persoonlijke en relevante info, passend bij mijn voorkeuren en situatie.

3. Proactief waarde brengen op het juiste moment. Klanten voor hun wenken bedienen, zonder dat de wet of de klant zelf er om hoeft te vragen. Als een kans zich aandient, als een risico opdoemt of als er actie nodig is. Jouw kennis en kwaliteiten inzetten, aanvullend op de kwaliteiten die de klant zelf heeft, op het juiste moment. Op life events, als het spannend wordt, bij grote veranderingen, etc.

Wanna be a partner in life? Wees geen vlieg op een koe, wees een ossenpik. Hup met dat jaarplan!

Anders Jansen

comments powered by Disqus