RobotFirst #11: AI is geen magie!

RobotFirst #11: AI is geen magie!
  • 4 januari 2018
  • Redactie

Je hebt ongetwijfeld al veel gehoord over artificial intelligence en machine learning. Consultants bedwelmen je met superlatieven in hun fascinerende geheimtaal. AI: de cutting edge van de digitale transformatie naar een geïntegreerde, adaptieve multichannel user experience. Om vervolgens in één adem door te stoten naar virtual reality en blockchain. Ben je al om? Mooi, dan komen we nu graag een jaartje consultancy bij je bedrijven…

Dit is pas het begin. AI als verzamelnaam zit op de top van de ‘hype cycle’ en iedereen – van startup tot mega ICT-leverancier – doet ‘AI’ of zegt het te doen. Hoe ontdek je wat wel en niet kan? Voor je het weet besteed je tonnen aan een experiment dat geen beter resultaat levert dan jouw huidige oplossing!

Wat is dan de grote AI-revolutie?

Machines kunnen nu zelf leren van data. De regels hoeven wij niet meer te bedenken. In plaats van instructies programmeren gaan we computermodellen trainen. Mits er voldoende data beschikbaar zijn, kunnen die modellen beter worden dan mensen. Bovendien zijn ze altijd wakker en nooit afgeleid.

Er is geen magie in AI! De vele modellen waaruit we kunnen kiezen zijn wiskundige modellen. Soms losjes gebaseerd op wat we weten over de werking van onze hersenen. Absoluut, je kunt er oplossingen mee realiseren die voorheen onmogelijk waren, maar de tijd dat robots zo ‘slim’ zijn als mensen ligt nog heel ver voor ons. Om verder te komen dan een simpele taak moet je heel goed weten waar je mee bezig bent.

Definieer je probleemstelling en de gewenste uitkomst. Zorg dat je beschikt over een grote hoeveelheid bruikbare data en de expertise om modellen te selecteren, configureren en combineren. Durf AI serieus te nemen en blijf niet hangen in kleine experimenten en geheimtaal. Blijf je toekijken? Je concurrentie doet dat niet.

Tekst: Jasper Wognum, ceo van BrainCreators

comments powered by Disqus