Ziekenhuizen moeten digitale stappen zetten

Ziekenhuizen moeten digitale stappen zetten
  • 08 maart 2018
  • Redactie

Het ministerie van VWS moet een meer leidende rol gaan vervullen om de digitale transformatie binnen Nederlandse ziekenhuizen te laten slagen. Volgens de voorzitter van de NVZ is deze metamorfose alleen succesvol als er een sterkere centrale regie vanuit de overheid wordt toegepast.

Dit bepleitte Yvonne van Rooy tijdens het HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) dat deze week in de VS wordt gehouden. De voorzitter van de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) stelt dat de sterke Nederlandse vertegenwoordiging op het evenement voortkomt uit wens de van Nederlandse ziekenhuizen om de digitale transformatie te willen versnellen. ‘We doen het in de Nederlandse zorg internationaal gezien overwegend goed, maar één ding dat beslist beter kan is het uitwisselen van data’, betoogt Van Rooy. ‘Als we onze leidende rol willen bestendigen, zullen de ziekenhuizen aan het werk moeten.’ De NVZ-voorzitter pleit daarom voor meer orde: ‘De Nederlandse zorg kent veel organisaties die allemaal op eigen wijze gegevens opvragen en bewerken.’

Patiëntenportals
Als het gaat om het digitaal beschikbaar stellen van informatie aan de patiënt boeken de ziekenhuizen aardige resultaten, zo maakt de vereniging op uit de snelle groei van patiëntenportals. Desalniettemin hebben de Nederlandse zorginstellingen volgens Van Rooy nog een flinke inhaalslag te maken. Zo ontvangt slechts twee procent van de patiënten bij ontslag uit een ziekenhuis een actueel digitaal mediacatieoverzicht. Daarnaast haalt nog geen vier procent van de deelnemers het doel om minimaal een kwart van de patiënten te laten inloggen via een portaal.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link