Hoge Raad geeft werknemer gelijk: opstarttijd moet worden betaald

Hoge Raad geeft werknemer gelijk: opstarttijd moet worden betaald
  • 13 september 2024
  • Kel Koenen

De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat Teleperformance verplicht is om een werknemer met terugwerkende kracht te betalen voor de dagelijkse tien minuten die hij nodig had om in te loggen op systemen. Deze uitspraak bevestigt het eerdere oordeel van het gerechtshof in Den Haag dat opstarttijd als werktijd moet worden beschouwd.

Elly Heemskerk van FNV Callcenters reageert verheugd: ‘Dit is een enorme overwinning in onze strijd voor een eerlijke beloning. Alle arbeidstijd hoort betaald te worden.’ De vakbond stond de werknemer juridisch bij en ziet de uitspraak als een precedent voor de gehele sector. Naast het uitbetalen van achterstallig loon en vakantiegeld, moet Teleperformance ook wettelijke verhogingen, incassokosten en juridische kosten vergoeden. Voor deze ene werknemer loopt het bedrag op tot enkele duizenden euro's.

Heemskerk benadrukt het bredere belang van de uitspraak. ‘Wat voor deze werknemer geldt, kan ook gelden voor duizenden andere callcentermedewerkers. Mogelijk zelfs voor iedereen in Nederland die werkgerelateerde handelingen moet verrichten in eigen tijd.’

Teleperformance gaf bij monde van woordvoerder Koen Spruijt de volgende reactie: 'De Hoge Raad heeft na een lang juridisch traject de uitspraak van het Hof in Den Haag in stand gelaten. Uiteraard respecteren wij het oordeel van de rechter en zullen hieraan uitvoering geven. Hoewel Teleperformance van mening blijft dat het bij een gezond werkethos niet ongebruikelijk is om te verwachten dat medewerkers op tijd beginnen en volgens het rooster klaar zitten om klanten van onze opdrachtgevers te woord te kunnen staan, is het goed dat in dit geval nu duidelijkheid is gekomen.'

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de klantcontactbranche en mogelijk ook andere sectoren. Werkgevers worden nu geconfronteerd met de noodzaak om alle arbeidstijd te vergoeden, inclusief tijd besteed aan inloggen of andere voorbereidende werkzaamheden.

Lees ook:

 

comments powered by Disqus