Uit het oog

Uit het oog
  • 1 november 2022
  • Nienke Bloem

De krant werd steeds later bezorgd. Als ochtendmens baalde ik daarvan. Ondertussen zag ik de oproep voor nieuwe bezorgers. Met een bonus van maar liefst 1.000 euro voor wie ’s morgens vroeg met mijn krant op de fiets wil stappen. De krant heeft te weinig bezorgers en dat zorgt in mijn geval voor een inconsistente bezorgtijd.

Door die irritatie over de bezorgtijd, stelde ik mezelf ook een paar kritische vragen. Ik kon niet meer uitleggen, waarom ik elke week een enorme stapel oud papier wegbracht. Zo’n krant kun je toch digitaal lezen?

Ik stapte over op een digitaal abonnement door de week met een papieren krant op zaterdag. Zo sloeg ik twee vliegen in één klap: voor de krant ’s morgens één bezorgadres minder en mijn keuze heeft ook nog eens impact op het milieu: minder bomenkap en geen bijdrage meer aan het papiertekort.

Maar nu komt het. Sinds ik dit digitale abonnement heb, lees ik door de week de krant bijna niet meer. Het is gek om via een krantenapp op mijn scherm het nieuws te lezen. Dat deed ik eigenlijk al via nu.nl. Natuurlijk, daar mist wel de genuanceerde opinie. Maar ja, wat mis ik daar dan weer aan!?

Het ritueel van de krant uit de bus halen, een kop koffie drinken en dan de krant lezen. Dat gebeurt nu alleen nog op zaterdag. Als de krant er dus fysiek is.

Wat heeft dit met het mooie vakgebied customer experience te maken? Alles. Want ook daarin mag je mensen soms meenemen in een verandering. En wat hier met mijn krantenapp gebeurt, is precies wat er ook gebeurt met strategieplannen. Met klantbeloftes. Met werkinstructies. Ze staan ergens op het web. Maar waar ook alweer? Medewerkers moeten zelf maar zoeken waar de informatie staat en wat de inhoud ook alweer was. Het is niet top of mind en dat wordt het ook nooit op deze manier. En dan vinden we het als management raar dat mensen de strategie van het bedrijf niet kennen, snappen of ondersteunen.

Denk daarom - als je gaat veranderen - heel goed na over je boodschap, de timing én de middelen. Check regelmatig of jouw boodschap is blijven plakken. Verwijs niet naar dat berichtje ergens op het intranet. Of die ene presentatie van een kwartier in de digitale kickoff. Inderdaad: communiceren is een vak. Elke verandering vraagt om een stevige introductie, een herhaling én een zichtbare boodschap. Anders wordt uit het oog, misschien wel uit het hart. Of wordt het hart niet eens ooit gevonden. Net zoals die krantenapp mij niet boeit. En we weten allemaal hoe dat dan afloopt: dág krant.

Nienke Bloem

comments powered by Disqus