Uitgestelde koffie

Uitgestelde koffie
  • 8 november 2022
  • Anders Jansen

Twee koffie bestellen, terwijl je er maar eentje voor jezelf nodig hebt. Het tweede kopje koffie is de ‘uitgestelde koffie’. Oftewel ‘Café Sospeso’, zoals ze het in Napels noemen waar het ooit is ontstaan. Letterlijk vertaald een koffie in de wacht. Een koffie voor een volgend iemand die daar niet het geld zelf voor heeft. Wow. Solidariteit zoals het bedoeld is. Zonder wetten of regels, maar gewoon in het echt.

En iets wat juist in deze tijd net dat beetje kan helpen voor veel mensen. Net wat beleving kan brengen voor hen die dat nu zo missen. Omdat ze zo weinig uit hun eigen portemonnee kunnen missen.

In de ouderraad op de basisschool van mijn kids hebben we bedacht om het ‘herinneringen-potje’ aan te maken. Gestoeld op het gedachtegoed van ‘Cafe Sospeso’ kunnen ouders bij het overmaken van de jaarlijkse ouderbijdrage op een extra knop drukken om zo ook een ‘uitgestelde ouderbijdrage’ over te maken. Wat extra geld dat in het herinneringen-potje komt. Bedoeld voor de kinderen van wie de ouders de bijdrage niet kunnen overmaken. Zodat ook deze kinderen gewoon mee kunnen op de buitenschoolse activiteiten en met het schoolreisje. En herinneringen kunnen maken die elk kind moet kunnen maken.

Maar solidariteit heeft twee kanten nodig. Want mogelijk maken aan de ene kant betekent nog niet 1-op-1 gebruik maken aan de andere kant. De trots van het kunnen geven, verliest het van de trots om het te kunnen nemen. In tegenstelling tot Italië, slaagt de uitgestelde koffie hier namelijk niet. Uitstel in Nederland blijkt heel vaak afstel. Mensen schamen zich om er gebruik van te maken, zijn bang dat anderen het zien of weten. En de koffie wordt koud…

Dus vrienden, denk mee. We hebben de gezamenlijke denkkracht nodig om dit slimmer te maken. Er geen show van te maken, maar in het geniep het genieten te laten ontstaan. Ik denk aan de volgende manieren:

  • Uitgestelde koffie - Met een QR-code op het tafeltje in die koffietent kan je nu al vaak bestellen. Je zet uitgestelde koffie op de digitale kaart, mensen kunnen het dus ‘anoniem’ bestellen zonder af te rekenen en het wordt netjes aan tafel bezorgd. Als het ware een ‘normale’ koffie.
  • Uitgesteld brood - Online reserveren en je bestelling in de winkel ophalen. Zo kan je uitgesteld brood of dat uitgestelde croissantje op zondag ‘anoniem’ ophalen, zodat je als het ware jouw ‘normale’ bestelling komt afhalen.
  • Uitgesteld schoencadeautje – In de Intertoys is in het rek met schoencadeautjes te zien hoeveel uitgestelde schoencadeautjes beschikbaar zijn. Zo zie je beschikbaarheid. Bij het afrekenen met de pinautomaat komt standaard de extra keuzeoptie in het scherm: ‘uitgesteld’ of ‘betalen’. Bij keuze ‘uitgesteld’ moet je vervolgens 0,01 cent afrekenen met je pasje. Onopvallend ‘nemen’.

En ja, daar kan ook oneigenlijk gebruik van worden gemaakt. Maar nee, als je de huisarts belt drukt ook niet iedereen op ‘1’ omdat je als spoedgeval sneller geholpen wordt terwijl je dat niet nodig hebt. Vertrouwen is een mooi concept. En 98% van Nederland volgt dat trouw.

Dus durf te geven! Durf te geven zonder te verwachten. En laten we het makkelijk maken om anoniem te nemen. Denk met me mee en motiveer jouw bakker, speelgoedwinkel, koffietentje of basisschool om het gedachtegoed van ‘Cafe Sospeso’ te laten werken. Hup! Geen uitstel deze keer.

Anders Jansen

comments powered by Disqus