‘Akoestiek heeft groot effect op medewerkertevredenheid’

‘Akoestiek heeft groot effect op medewerkertevredenheid’
  • 17 maart 2015
  • Redactie

Een slechte kantoorakoestiek en luidruchtige collega’s verlagen de productiviteit van werknemers. Dat blijkt uit Europees onderzoek van headsetfabrikant Plantronics in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

In Duitsland zijn de negatieve effecten van geluiden op de werkvloer het grootst: 96,5 procent van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de kwaliteit van hun werk hieronder lijdt. In Frankrijk ligt die hoeveelheid op 93,5 procent en in Groot-Brittannië op 89,9 procent. Deze resultaten laten volgens de onderzoekers zien dat het lastig is om geluidsoverlast in kantooromgevingen te beperken en daarmee om de concentratie van personeelsleden op peil te houden.

Stress
‘Akoestiek speelt een grote rol in de tevredenheid en productiviteit van werknemers’, meent Philip Vanhoutte, senior vice president en managing director Europa en Afrika van Plantronics. Volgens de New Way to Work Global Ambassador is het in de huidige werkomgeving zeer belangrijk dat bedrijven begrijpen hoe geluid de bedrijfsvoering beïnvloedt. ‘Organisaties moeten inzien dat ze in actie moeten komen om de werkvloer akoestisch optimaal in te richten.’

De uitkomsten van het Plantronics-onderzoek maken verder duidelijk dat meer dan de helft van alle respondenten verwacht productiever te zijn in een minder lawaaiige omgeving (Groot-Brittannië 54,1 procent, Duitsland 65,1 procent, Frankrijk 65,5 procent). Meest genoemde gevolgen van geluidsoverlast op het werk zijn stress en hoofdpijn/migraine.

Noot: het onderzoek is uitgevoerd door Opinion Matters. Dit bureau ondervroeg vorige maand organisaties met meer dan 250 medewerkers in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk (1.000 per regio).

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link