Maastricht UMC+ ontwikkelt virtuele verpleegkundige
Maastricht UMC+ krijgt samen met een aantal internationale partners ruim €4 miljoen aan Europese subsidie om de komende drieënhalf jaar een virtuele verpleegkundige te ontwikkelen. De robot moet zelfstandig medicatie voorschrijven en medisch advies geven.
Momenteel heeft Maastricht UMC+ ook een digitale verpleegkundige. De VPA (virtual private assistant) heet Molly en is een zogeheten ‘zorgavatar’ die is gespecialiseerd in de hartfalenzorg. De robot is gericht op het monitoren van patiënten en moet hen op een gebruiksvriendelijke wijze begeleiden. Het medisch centrum plaatst wel de kanttekening dat een nieuwe versie van de virtuele verpleegkundige veel meer moet kunnen, zoals het verstrekken van behandeladvies, het stellen van diagnoses en het voorschrijven van medicatie.
Medisch hordelopen
VPA’s die in deze hoedanigheid worden ingezet, hebben volgens Maastricht UMC+ een positief effect op de patiëntbeleving. Wel ziet de organisatie nog een uitdaging in het voldoen aan de randvoorwaarden: de assistant moet zelflerend en flexibel zijn in diverse situaties. Brunner La Rocca, projectleider van het onderzoek: ‘Nu wordt de applicatie specifiek ontwikkeld voor hartfalenzorg, maar in theorie kan deze natuurlijk ook worden ingezet voor andere specialismen, zodat we uiteindelijk de gezondheidszorg als geheel efficiënter kunnen maken.’
- digitale transitie
- zorgavatar
- patiëntgemak
- Molly
- e-health
- Maastricht UMC+
- patiëntgericht
- virtual private assistant
- tech