Na Italië ook Duitsland en Frankrijk in dubio over ChatGPT

Na Italië ook Duitsland en Frankrijk in dubio over ChatGPT
  • 5 april 2023
  • Ryan Baij

In Italië heerst er een verbod op ChatGPT.vanwege de privacy regels. Ook Duitsland begint nu langzaam tot inkeer te komen. Volgens de commissaris van gegevensbescherming delen zij de grote zorgen over de privacy. Frankrijk sluit zich daarbij aan.

Europese landen maken zich zorgen over het gebruik van de data die OpenAI gebruikt om zijn GPT-model op te trainen. De AI-ontwikkelaar gebruikt hiervoor openbare data die te vinden is op het internet. Als zulke data persoonlijk herleidbare gegevens bevat mag OpenAI de data echter niet zonder toestemming gebruiken. 

Europees plan
De Europese Consumentenorganisatie (BEUC) roept de EU en nationale autoriteiten op om een ​​onderzoek te starten naar ChatGPT en soortgelijke chatbots, naar aanleiding van deindienen van een klachtdoor de in de VS gevestigde maatschappelijke groepering CAIDP vandaag met de Amerikaanse Federal Trade Commission tegen ChatGPT-4.

De EU werkt wel aan de eerste wetgeving, maar de BEUC denkt dat dat te langzaam gaat. Consumenten lopen, zo stelt de instantie, veel risico in de overgangsperiode. De grote vraag is of Nederland en andere EU-landen dit standpunt delen en Italië, Duitsland en Frankrijk volgen.

Ursula Pachl, plaatsvervangend directeur-generaal van de Europese Consumentenorganisatie (BEUC), zegt erover: 'Ondanks alle voordelen die AI onze samenleving kan bieden, zijn we momenteel niet voldoende beschermd tegen de schade die het mensen kan toebrengen. In slechts een paar maanden tijd hebben we een enorme acceptatie van ChatGPT gezien en dit is nog maar het begin. Wachten tot de AI-wet wordt aangenomen en van kracht wordt, wat over jaren zal gebeuren, is niet goed genoeg, aangezien er serieuze zorgen groeien over hoe ChatGPT en soortgelijke chatbots mensen kunnen misleiden en manipuleren.'

 

 

comments powered by Disqus