Nederland kiest voor belevenissen boven bezittingen

Nederland kiest voor belevenissen boven bezittingen
  • 26 maart 2025
  • Kel Koenen

Bijna de helft van de Nederlanders (48%) maakt er in 2025 een ‘bucketlistjaar’ van, waarin het draait om het afstrepen van bijzondere ervaringen. Buitenactiviteiten, reizen en culinaire belevenissen voeren de lijst aan. Dat blijkt uit het jaarlijkse Europese consumentenonderzoek van Mastercard.

De trend is duidelijk: materialisme maakt plaats voor memorabele momenten. Waar consumenten vroeger spaarden voor de nieuwste gadgets of kleding, zetten ze nu hun geld liever in voor ervaringen die blijven hangen. 41% van de Nederlanders wil dit jaar zelfs meer uitgeven aan ervaringen dan vorig jaar. Vooral GenZ leidt de ‘bucketlistbeweging’: 49% van hen wil in 2025 minimaal twee droomervaringen realiseren.

Hoofdredenen? Het creëren van onvergetelijke herinneringen (40%), het delen van bijzondere momenten met geliefden (32%) en de wens om de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken (22%). ‘Consumenten willen meer uit het leven halen. Daarom zorgen wij ervoor dat onze producten zo bruikbaar mogelijk zijn voor wat mensen écht willen doen’, concludeert Jan-Willem van der Schoot, Country Manager Mastercard Nederland.

Top 10 bucketlist van Nederlanders

  1. Buitenervaringen zoals wandelen (90%)
  2. Reizen en toerisme (88%)
  3. Film-gerelateerde ervaringen (76%)
  4. Culinair genieten (73%)
  5. Gezinstijd en familiebijeenkomsten (73%)
  6. Livemuziek (69%)
  7. Kunst- en cultuurevenementen (64%)
  8. Theatervoorstellingen (62%)
  9. Erfgoed- en geschiedeniservaringen (60%)
  10. Wellness en gezondheid (56%)

Opvallend is de toegenomen populariteit van sportevenementen: 51% van de Nederlanders wil er in 2025 minimaal één bijwonen.

Slimme keuzes, grootse herinneringen
Nederlanders geven bewust uit: 63% zoekt actief naar deals en kortingen, terwijl 69% hun uitgaven plant binnen een vast budget. Een derde wacht zelfs met boeken tot het salaris is gestort. Luxe aankopen moeten vaker wijken: nieuwe kleding (32%), gadgets (22%) en andere materiële beloningen (31%) staan op een lager pitje. ‘Door afnemende inflatie en toenemende koopkracht is er ruimte om te investeren in betekenisvolle momenten’, stelt Mastercard-econoom Natalia Lechmanova.

Het jaarlijkse Europese consumentenonderzoek van Mastercard kende 15.000 respondenten, waarvan 1.000 Nederlanders.