Twintig procent Nederlandse klanten heeft geen verstand van financiën

Vandaag gaat de Week van het Geld van start, een initiatief van Wijzer in Geldzaken om kinderen en jongeren bewust te maken van het belang van financiële vaardigheden. En dat is hard nodig, blijkt uit de Visa Payment Monitor.
Hoewel 88% van de Nederlandse consumenten aangeeft financieel bewustzijn belangrijk te vinden, zegt 20% geen verstand te hebben van financiën. Onder jongeren (18-25 jaar) ligt dat percentage zelfs op 37%. Ook vindt 43% van de ondervraagden dat ze op school onvoldoende zijn voorbereid op het omgaan met geld. ‘Dit benadrukt de noodzaak om financiële kennis toegankelijker te maken’, stelt Jos van de Kerkhof, Country Manager bij Visa Nederland. ‘Digitale middelen en technologie kunnen daar een grote rol in spelen.’
Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten (48%) geen stappen onderneemt om hun financiële kennis te verbeteren. Voor degenen die dat wel doen, zijn digitale middelen favoriet. Zo raadpleegt 17% online bankinformatie, leest 13% financiële blogs en gebruikt 11% budget- of financiële apps. Ook social media speelt een rol: 8% volgt zogeheten ‘finfluencers’, terwijl 5% zich laat adviseren door AI-tools zoals ChatGPT.
Het onderzoek toont ook dat 1 op de 5 consumenten graag van bank wil wisselen, maar dit als te complex ervaart. Bij Gen Z loopt dit op tot 31%. Volgens Van de Kerkhof zijn samenwerkingen tussen publieke en private partijen essentieel om de financiële geletterdheid te verbeteren. ‘De Week van het Geld is een belangrijk moment om stil te staan bij waar we als maatschappij staan – en waar we naartoe moeten.’
De Visa Payment Monitor is een periodiek onderzoek naar betaalgedrag en financieel bewustzijn onder Nederlandse consumenten. De Week van het Geld loopt van 25 t/m 29 maart en richt zich dit jaar op de kracht van geld, met als doel jongeren te leren omgaan met financiële uitdagingen in een steeds digitale samenleving.