Een experience uit onverwacht kerkelijke hoek

Een experience uit onverwacht kerkelijke hoek
  • 29 december 2022
  • Sannah van der Sman

De geur van worstenbroodjes, de rijen voor Jan de Groot en niet te vergeten de gastvrijheid van de stad zelf. Zucht, dat maakt Den Bosch zo warm en hartig... uh, ik bedoel natuurlijk hartelijk. En wie geluk heeft, ontmoet nog een Blauwe Engel.

Tijdens al het shoppen en eten door tijdens mijn bezoek aan Den Bosch hield ik mijn Experience Bril op om hopelijk verrast te worden met iets unieks, iets memorabels. Ik verwachtte dit tegen het lijf te lopen in de commerciële sector, maar het was dit keer de kerk die mij verraste.

Ondanks dat ik niet gelovig ben, ga ik traditiegetrouw in iedere stad – nationaal of internationaal – even bij de kerk naar binnen. De hoge plafonds met schilderingen en goud maken altijd indruk op mij. Ook een kaarsje uitzoeken en aansteken blijft magisch.

Niet alleen het interieur van de kerk in Den Bosch is prachtig, ook het exterieur. With a modern twist. Wie Den Bosch kent, weet waarschijnlijk al waar ik het over heb. Tussen alle Engelen op het dak zit er eentje met een Millenial-achtige, Gen Z attitude. De Moderne Engel is later tussen de Engelen geplaatst en biedt een heuse experience. Wie de engel spot ziet dat zij een telefoon aan haar oor heeft. Ze heeft het er maar druk mee of zoals het bordje spottend beschrijft: ‘Typisch Engelen, er steeds op uit om u te helpen!’.

Nu denk je misschien: ‘Ja leuk hoor, een engel met een telefoon in haar hand. Boehoe is dit nu de experience?’ Maar je kunt dus zelfs ook bellen met de engel! (tegen een kleine vergoeding - is het toch nog een beetje commercieel ;)).

En dat is dus helemaal in lijn met waar het geloof om gaat: zij brengen de boodschappen tussen hemel en aarde, tussen God en de mens, samen. Ook al ben ik niet gelovig, toch voelde ik mij voor heel even verbonden.

Sannah van der Sman

comments powered by Disqus