Digibeten kunnen rekenen op online aangiftehulp

Digibeten kunnen rekenen op online aangiftehulp
  • 24 november 2014
  • Redactie

De Belastingdienst laat digibeten niet in de kou staan. Dat laat staatssecretaris Wiebes (Financiën) weten in reactie op vragen van 50Plus-Kamerlid Henk Krol. Indien nodig kunnen ‘niet-digitaalvaardigen’ hulp krijgen bij het online belastingaangifte doen.

Volledig digitaal communiceren is waar de Belastingdienst op termijn naartoe wil, zowel voor brieven naar burgers als naar bedrijven. Dit zal stapsgewijs verlopen ‘zodat betrokkenen de gelegenheid hebben om hieraan te wennen en zich hier op in te stellen’, benadrukt de bestuurder. In de nabije toekomst moet het tevens mogelijk worden om anderen te machtigen voor het doen van een aangifte, zoals een familielid of fiscaal dienstverlener bijvoorbeeld.

Digisterker
Wiebes kan nog niet voorspellen wanneer de Belastingdienst stopt met het versturen van brieven. Dit hangt onder meer af van hoe snel diensten zoals MijnBelastingdienst en de berichtenbox van MijnOverheid ontwikkeld worden.

Volgens de staatssecretaris is de groep digibeten in Nederland ‘zeer beperkt’. Het merendeel heeft juist een voorkeur voor een digitale afhandeling van de jaarlijkse belastingaangifte. Van de tien miljoen aangiften die jaarlijks bij de fiscus binnenkomen, verloopt 96% reeds digitaal. Volgens die berekeningen komen zo'n 410.000 papieren aangiften binnen, waarvan 150.000 afkomstig zijn van burgers van 67 jaar of ouder.

Middels het programma Digisterker, dat begin 2013 is gestart, wil de Nederlandse overheid burgers leren behendiger om te gaan met de elektronische diensten die overheidsinstanties aanbieden.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link