We are going on a holiday... Trends en bestemmingen

We are going on a holiday... Trends en bestemmingen
  • 10 januari 2023
  • Kel Koenen

Wat brengt 2023 op het gebied van reizen? TUI combineerde consumentenonderzoek met het zoek- en boekgedrag van eigen klanten. Dit geeft een realistisch kijk op reisjaar 2023 over de trends en populaire bestemmingen. De belangrijkste bevindingen op een rijtje.

Prijsbewuster dan ooit, meer all inclusive vakanties
De prijs van de reis is altijd belangrijk geweest voor de Nederlandse vakantiegangers. Komende zomer zijn ze zo mogelijk nog prijsbewuster, gezien de meer onzekere economische omstandigheden. Niet dat ze persé de goedkoopste reis willen, maar wel zo veel mogelijk waar voor hun geld. De stijgende prijzen in het dagelijks leven verhinderen niet dat mensen op vakantie gaan. Wel heeft het invloed op de vakantiekeuze - een all inclusive vakantie geeft bijvoorbeeld meer grip op het vakantiebudget. Het aantal vakanties geboekt op basis van all inclusive binnen Europa, staat nu op +75% ten opzichte van vorig jaar.

Solo reizen voor ‘me time’
In Nederland waren er in 2022 volgens het CBS 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens, 18 procent van alle inwoners. Met steeds meer eenpersoonshuishoudens, is het niet vreemd dat ook solo reizen een vlucht neemt. Dit is een groep met specifieke wensen als het om vakantie en reizen gaat.

Workation is here to stay
In de pandemiejaren werd het gemeengoed om te werken vanaf een andere plek dan kantoor. Vanuit huis of vanaf een vakantiebestemming, steeds meer mensen werken tegenwoordig plaatsonafhankelijk. Uit onderzoek van MetrixLab, dat in opdracht van TUI werd uitgevoerd, blijkt dat bij 66% van de respondenten de werkgever werken in het buitenland toestaat. En dat sinds corona 42% van de respondenten vakantie en werk vaker is gaan combineren. Met je laptop op een strand zitten klinkt leuk, maar is niet productief en zeker niet ARBO-proof.

De professionele faciliteiten zijn een belangrijke voorwaarde. Denk aan een hotelkamer met een goed bureau en een goede stoel, eigen koffiezetapparaat en goede wifi. Het zijn vooral bedrijven die deze professionele variant, de Workation, boeken voor hun medewerkers. En er nieuwe medewerkers mee aan willen trekken als extra arbeidsvoorwaarde.

Flexibiliteit, zekerheid en meer last minute
Mensen willen flexibiliteit en zekerheid: een duidelijke erfenis van corona. Flexibiliteit wat betreft omboeken en annuleren en zekerheid dat er voor hen gezorgd wordt bij onverwachte omstandigheden. Dit zijn ook de redenen dat meer mensen korter voor vertrek hun vakantie boeken. Hoe korter voor vertrek geboekt, hoe meer zekerheid over de omstandigheden die invloed kunnen hebben op je reis. In 2022 boekte 38% van de TUI-reizigers last-minute (tot 42 dagen voor vertrek), een duidelijke stijging want in 2019 was dat nog 33%. Dat percentage is in lijn met de resultaten van de Vakantie Sentiment Monitor van september 2022 van het NBTC. Daarin geeft 36% van de respondenten aan korter van te voren een reis te boeken. Een trend die in 2023 zal doorzetten.

De trein zit in de lift
Vliegtuig of trein? Voor een verre bestemming is de keuze snel gemaakt. Dan ben je doorgaans aangewezen op het vliegtuig. Maar dichter bij huis is de trein steeds vaker een goed en duurzamer alternatief. Voorwaarde voor de reiziger is dat het comfortabel, betaalbaar en makkelijk boekbaar moet zijn. Nu kiezen nog weinig reizigers voor de trein als vervoermiddel, maar dit aantal is groeiende. Zo laten ook de cijfers zien uit de Vakantie Sentiment Monitor van september 2022 van het NBTC. Gaf in 2021 nog maar 4% aan de trein als vervoersmiddel te overwegen, een jaar later is dat gestegen naar 10%.

Elektrische vonken
Een dag op pad met een huurauto of toeren met een scooter of fiets; voor veel reizigers een geliefd vakantieonderdeel. En steeds meer mensen doen dat bij voorkeur elektrisch. Uit het klantonderzoek blijkt dat 73% van de respondenten interesse heeft in het huren van een elektrische auto of fiets tijdens de vakantie. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Nederland een van de grootste dichtheden heeft als het gaat om elektrische auto’s. Vakantiegangers zijn dan ook vaak verbaasd dat er op hun vakantiebestemming geen elektrische huurauto beschikbaar is.

Top drie bestemmingen per soort vakantie
Vorig jaar kwam er een grote boekingsgolf op gang halverwege januari, nadat de corona-beperkingen in en vanuit Nederland wegvielen en er weer vrij gereisd kon worden naar bijna alle grote bestemmingen. Dit jaar tekent zich al eerder een voorkeur af voor bepaalde vakantielanden. De meest geboekte bestemmingen voor zomer 2023 per soort vakantie zijn:

Vliegvakantie Europa
1. Spanje
2. Griekenland
3. Turkije

Opvallend: Turkije kan nog doorstomen naar een 2e plaats, want het laat de grootste groei zien op dit moment. Het ruime aanbod all inclusive hotels op deze bestemming zal daar aan meehelpen; dit geeft een reiziger vooraf al meer grip op het vakantiebudget. De Kaapverdische eilanden ontwikkelen zich van winterzon bestemming tot een volwaardige zomervakantie favoriet.

Verre vliegvakantie
1. Curaçao
2. Bali
3. Bonaire

Opvallend: Bali was pre-corona een van de populairste verre bestemmingen en is nu bezig om weer heel snel op het oude niveau te komen. Sowieso heeft de reiziger het verre oosten gemist de afgelopen jaren. Vakanties naar Indonesië en Thailand worden ‘ingehaald’ lijkt het. Zanzibar trekt de groeiende populariteit vanuit de winter door naar de zomer.

Stedenreis
1. New York
2. Valencia
3. Parijs

Opvallend: de Spaanse steden waren de afgelopen jaar uitermate populair, maar New York gaat erop en erover en trekt verreweg de meeste stedenreizigers komende zomer. Parijs laat nipt Rome achter zich. Praag laat een forse groei zien, komende zomer gaat de nachttrein nog vaker rijden.

Autovakantie
1. Denemarken
2. Italië
3. Oostenrijk

Opvallend: in Denemarken is het met name de regio Billund die veel vakantiegangers trekt, vanwege Legoland. Er hebben al 13 x zo veel autovakantiegangers een reis geboekt naar Denemarken in vergelijking met voorgaande zomer. Frankrijk op plaats 4 wordt op de hielen gezeten door een snelgroeiend Kroatië.

comments powered by Disqus