Roamingkosten binnen EU verleden tijd

Roamingkosten binnen EU verleden tijd
  • 14 juni 2017
  • Redactie

Consumenten betalen vanaf morgen geen extra kosten meer voor het gebruik van hun mobiele telefoon in een ander EU-land. Er is dan geen verschil meer met bellen, sms’en en internetten in Nederland. Het verbruik gaat uit de bundel die consumenten hebben.

Bij abonnementen die onbeperkt bellen, sms'en of internetten bieden in Nederland, mogen providers een fair use policy (redelijke gebruikslimiet) opleggen voor gebruik binnen de EU. In Europese landen die buiten de EU vallen, zoals Zwitserland of Turkije, betalen consumenten nog wel extra voor het gebruik van hun mobiele telefoon. Als uitzondering zijn niet-EU-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen wél aangesloten bij het initiatief.

De Consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties, verenigd in de BEUC, jarenlang gepleit voor afschaffing van deze roamingkosten. Directeur Bart Combée stelt: ‘Dit is een enorme overwinning. Consumenten kunnen voortaan hun smartphone op vakantie op dezelfde manier gebruiken als thuis, zonder zich zorgen te maken om torenhoge rekeningen bij thuiskomst.’

Buitensporige tarieven
Overigens waarschuwt de bond dat de kosten voor mobiel internetten en bellen in landen buiten Europa nog hoog kunnen oplopen tot € 2,50 per minuut en € 10 per MB. Voor consumenten die naar deze landen reizen, is het raadzaam om de kosten vooraf bij hun provider te checken.

De nieuwe regels gelden ook niet voor bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land. Daarvoor rekenen providers nog steeds buitensporige tarieven, stelt de bond, waarbij ze gemiddeld 5000% winst maken op een internationaal gesprek. De Europese consumentenorganisaties dringen er bij de Europese Unie op aan dit probleem nu snel aan te pakken.


comments powered by Disqus